Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Bogotá

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bogotá, D.C.
Bogotá
—  Oraș  —
Bogotá Distrito Capital

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Motto: Bogotá, 2600 metros más cerca de las estrellas
Bogotá, cu 2600 de metri mai aproape de stele
Bogotá, D.C. se află în Columbia
Bogotá, D.C.
Bogotá, D.C.
Bogotá, D.C. (Columbia)
Poziția geografică
Coordonate: 4°35′53″N 74°4′33″V ({{PAGENAME}}) / 4.59806°N 74.07583°V

ȚarăColumbia Columbia
Departament Distrito Capital
Înființare6 august 1538 (tradițional)[1]
FondatorGonzalo Jiménez de Quesada

Guvernare
 - PrimarCarlos Fernando Galán[*][[Carlos Fernando Galán (Colombian politician and journalist)|​]] (Partido Cambio Radical[*][[Partido Cambio Radical (Center-left to left political party in Colombia)|​]], )

Suprafață
 - Total1.587 km²
Altitudine2.582 m.d.m.

Populație (estimare 2011)[2]
 - Total7.434.453 locuitori

Fus orarUTC−5
Cod poștal11
Prefix telefonic1

Localități înfrățite
 - 20 orașe înfrățitelistă

Prezență online
Site-ul oficial al orașului
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Bogotá, D.C.
Poziția localității Bogotá, D.C.
Poziția localității Bogotá, D.C.

Bogotá este capitala Columbiei, și totodată capitala departamentului Cundinamarca. Actualmente este o metropolă populată de peste 8.000.000 locuitori în perimetrul urban. În componența conglomeratului urban intră 20 localități, fiind a 4-a comunitate urbană din America de Sud, după São Paulo, Buenos Aires și Rio de Janeiro. Orașul este sediul principal al Guvernului Național. Primarul este ales pentru un mandat de 4 ani, și împreună cu Consiliul Districtual, numesc primari în localitățile subordonate.

Bogotá, înainte de invazia spaniola era numit Bacata, și era centrul civilizației Muisca. Așezământul european a fost fondat la 6 August, 1538, de Gonzalo Jiménez de Quesada și a fost numit "Santa Fé de Bacatá" dupa locul sau de naștere și numele localitații indigene. Numele modern „Bogotá” l-a primit la înființarea vice regatului Noua Granada, și orașul a devenit unul dintre cele mai înfloritoare localități ale ocupației spaniole.

În 1810-11 cetățenii orașului s-au revoltat împotriva dominației spaniole, dar au trebuit sa suporte trupele spaniole care au controlat orașul până în 1819, când Simon Bolivar a capturat orașul după victoria de la Boyacá. Atunci Bogotá a fost declarată capitala Columbiei Mari, federație ce cuprindea actualele teritorii ale statelor Panama, Columbia, Venezuela și Ecuador. Când republica a fost dizolvată în părțile ei constituente, Bogota a rămas capitala Noii Granade, care a devenit ulterior Republica Columbia.

În 1956, municipalitatea Bogotei a reunit alte municipalități din împrejurimi formând „Districtul Special”.

În constituția din 1991, Bogotá a fost confirmată ca fiind capitala Columbiei sub denumirea „Santa Fé de Bogotá”, de asemeni a fost schimbată și categoria - „District Capital”.

În August 2000 denumirea oficială a capitalei a fost schimbată din nou în „Bogotá”.

Steagul Bogotei își are originea în mișcarea insurgenților contra autorităților coloniale care a început la 10 iulie 1810. În timpul acestei răscoale, insurgenții purtau pe braț brasarde cu bande roșii și galbene și aceste culori erau cele de pe steagul Spaniei care a fost cel folosit ca steag al Noulul Regat al Granadei

În Octombrie 9, 1952, exact 142 de ani dupa aceste evenimente, decretul 555 din 1952[5] oficial și definitiv a adoptat banderola patriotică ca steag al Bogotei.

Steagul este împărțit vertical în două, prima jumătate fiind galbenă iar a doua jumătate fiind roșie. Culoarea galbenă reprezintă virtutea justiției, clemența, bunăvoința, așa-numitele "calități pământești" (definite ca noblețe, excelență, bogăție, generozitate, splendoare, sănătate, stabilitate, bucurie și prosperitate), viață lungă, eternitate, putere și constanță. Culoarea roșie arată virtuțile milei, ca și curajul, noblețea, valoarea, îndrăzneală, victoria și onoarea.

Columbia
Drapelul Columbiei

Acest articol face parte din seria:
Diviziunea administrativă
a Columbiei



Politica Columbiei · Atlas
 Portal Politica
Bogotá în 2018

Bogotá este așezată la o altitudine de 2640 m (8660 ft) deasupra nivelului mării în Cordiliera de Est, în nordul munților Anzi. Orașul este situat la baza a doi munți, Guadalupe și Monserrate. Pe vârfurile acestor munți care depășesc 3200 m (10.500 ft) înălțime, se află două mici biserici care sunt foarte vizitate de turiști și de localnici.

În 1919 a fost inaugurat primul aeroport al orașului, care a fost înlocuit în 1959 cu Aeroportul Internațional El Dorado. Este cel mai important terminal aerian în Columbia, prin intermediul a numeroase companii, sunt zboruri naționale și internaționale. Aeroportul beneficiază de una dintre cele mai mari piste de aterizare din lume. În 1998 a fost inaugurată a doua pistă, asftel devenind unul dintre cele mai importante din America Latină. Ocupă primul loc în America Latină, după cantitatea de marfă transportată, și al treilea după numărul de pasageri transportați. CATAM (Comando Aéreo de Transporte Militar), este anexa militară a aeroportului, destinată zborurilor militare și guvernamentale. Alte aeroporturi care deservesc Bogota ar fi aeroportul Guaymaral situat în nordvestul orașului în localitatea Suba, destinat aeronavelor mici și serviciilor polițienești și baza aeriană militară FAC (Fuerza Aérea Colombiana) situată în vecinătatea municipiului Matrid,Columbia.

Rutier

Feroviar Multe persoane împreună cu familile lor pot lua trenul de agrement, în special duminica. În weekend-uri, trenul merge din Bogota în Zipaquirá și Nemocón, orașe apropiate de Bogotá.

În anul 1991 a fost sistat serviciul de transport cu troleibuzul, compania de transport Trolebús de Bogotá, încheinduși activitatea. Compania opera, în particular, și troleibuze românești DAC[6]. Acest sistem de transport a fost înlocuit cu TransMilenio. De asemenea, există un număr de peste 28.000 vehicule, autobuze și microbuze, operate de 66 companii private.

Serviciile taxi sunt înalt apreciate. Turiștilor li se recomandă de a lua mașinile din zonele gărilor, aeroportului, sau să comande unul la telefon. La ore târzii nu se recomandă de a lua mașinile din stradă.

Personalități născute aici

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Henderson, James D.; Delpar, Helen; Brungardt, Maurice Philip (). A reference guide to Latin American history. M.E. Sharpe. p. 61. ISBN 9781563247446. Accesat în . 
  2. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite Secretaria Distrital de Planeacion
  3. ^ „Bogotá una ciudad Andina” (în Spanish). la Alcaldía Mayor de Bogotá. Accesat în . 
  4. ^ „Informe de Desarrollo Humano para Bogotá” (PDF) (în Spanish). IDH. . Accesat în . [nefuncțională]
  5. ^ disponibil la [1][nefuncțională]
  6. ^ „Trolebús - Buses de Colombia”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Bogotá la Wikimedia Commons