Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Otto Ferdinand von Abensperg und Traun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Otto Ferdinand von Abensperg und Traun
Date personale
Născut[2][1] Modificați la Wikidata
Sopron, Comitatul Sopron, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Sibiu, Monarhia Habsburgică Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBiserica Iezuiților din Sibiu Modificați la Wikidata
PărințiOtto Lorenz von Abensperg und Traun[*][[Otto Lorenz von Abensperg und Traun ((1638-1695))|​]] Modificați la Wikidata
CopiiKarl Joseph Graf von Traun[*][[Karl Joseph Graf von Traun |​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar
ofițer Modificați la Wikidata
Activitate
Gradulgeneral
Feldmarschall[*][[Feldmarschall (military rank in the 19th century, Austria-Hungary)|​]][1]  Modificați la Wikidata

Otto Ferdinand von Abensperg und Traun, numit adesea Otto Ferdinand von Traun, (n. , Sopron, Comitatul Sopron, Ungaria – d. , Sibiu, Monarhia Habsburgică) a fost un feldmareșal din epoca împăratului Carol al VI-lea și a fiicei acestuia, Maria Terezia a Austriei.

Statuia ecvestră a lui Otto Ferdinand von Abensperg und Traun, Viena

Ca student și-a întrerupt studiile la Universitatea din Halle, unde a fost trimis de tatăl său, pentru a se înrola ca voluntar al trupelor din Brandenburg. După asediul orașului Namur în anul 1695 a intrat în serviciul militar imperial și a luat parte la luptele Războiului de Succesiune Spaniol din Italia și de pe Rin. În 1709 s-a deplasat ca adjutant al feldmareșalului Guido von Starhemberg în Spania, unde a devenit colonel un an mai târziu.

În 1713, după retragerea trupelor imperiale din Spania, s-a deplasat cu regimentul său în Lombardia. De acolo s-a mutat în 1718 la Napoli. În 1719 a făcut joncțiunea cu armata lui Claudius Florimund Mercy și a staționat în Sicilia.

Pentru meritele sale a fost ridicat în 1723 la gradul de Generalwachtmeister și în 1733 la gradul de feldmareșal-locotenent (Feldmarschallleutnant). După cedarea fortăreței Capua, a fost staționat la Viena și ridicat în 1735 la gradul de Feldzeugmeister.

În vara aceluiași an a fost trimis de împăratul Carol al VI-lea în Ungaria, pentru stabilizarea situației de acolo. Ulterior a fost numit comandant general al Lombardiei.

În 1741 a fost avansat la gradul de feldmareșal. Lui i se datorează respingerea trupelor franceze dincolo de Rin în anul 1745, acțiune care a făcut posibilă încoronarea împăratului Francisc I Ștefan și a soției sale, Maria Terezia a Austriei, la Frankfurt am Main.

Ulterior fost numit comandant general al Principatului Transilvaniei, cu sediul în garnizoana Sibiu.

Decesul și locul de veci

[modificare | modificare sursă]

Otto Ferdinand von Abensperg und Traun a murit la Sibiu și a fost înmormântat în Biserica Iezuiților din Sibiu. Monumentul său funerar, operă a sculptorului Anton Schuchbauer, a fost realizat din bronz și piatră de la Cluj-Mănăștur, la comanda Mariei Sidonia Hinderer, văduva generalului.[3]

  1. ^ a b Traun und Abensberg, Otto Ferdinand Graf (BLKÖ)[*][[Traun und Abensberg, Otto Ferdinand Graf (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 47, p. 2))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b Otto Ferdinand, count von Abensperg und Traun, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  3. ^ Nicolae Sabău, Der Bildhauer Anton Schuchbauer (1719-1789), Cluj 1979, 61.

Atribuire