Eggcellen er en kvinnelig kjønnscelle, eller gamet, som etter befruktningen blir opphav til et nytt individ.
Når en jente blir født, har hun i hver eggstokk (ovarium) noen hundre tusen eggceller. Deretter dannes det ikke nye eggceller. I mannens testikler dannes det imidlertid nye kjønnsceller i enorme antall helt fra puberteten til døden. Begge kjønnskjertlene (gonadene) har sitt embryonale opphav i det intermediære mesoderm.
Eggcellen hos mennesket er en kvinnelig kimcelle som etter modning løsner fra eggstokken og blir fanget opp av egglederen (ovulasjon, eggløsning). I egglederen blir eggcellen liggende i et par døgn, og kan møte sædceller. En av disse kan trenge inn i eggcellen og befrukte den. Den befruktede eggcellen (zygote) danner etter celledeling et embryo, som etter åtte svangerskapsuker hos kvinnen blir utviklet til et foster.
Eggstokkene ligger på hver side i bekkenhulen, med form og størrelse som en stor, avflatet drue, cirka tre–fem centimeter lang og om lag én centimeter tykk, og består av eggceller og hormonproduserende celler (granulosa- og thecaceller). Ved gjennomskjæring av eggstokken viser snittflaten en bark- og en margsone.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.