Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Ergotisme er forgiftning med meldrøye (Claviceps purpurea), en sopp som snylter på rug. Meldrøye inneholder forskjellige biologisk aktive stoffer, sekalealkaloider. Nå sees ergotisme omtrent bare som en uheldig følge av en langvarig behandling med preparater som inneholder ergotamin.

Faktaboks

Uttale
ergotˈisme

Symptomer

Symptomer på ergotisme er nedsatt følelse i fingrer og tær, senere smertefulle muskelkramper, noen ganger synsforstyrrelser og psykiske forstyrrelser. I de alvorligste tilfellene kan det utvikles koldbrann i fingrer og tær.

Historikk

Ergotisme forekom tidligere til dels i store epidemier, særlig ved uår og i dårlig stilte befolkningsgrupper. En av årsakene til dette antas å være at fordi giftvirkningen avtar under lagring, blir de dårligst stilte, som straks må spise av årets avling, rammet av en kraftig giftvirkning. Soppen angriper særlig vinterrug, sjeldnere sommerrug, bygg og hvete.

Kong Magnus Haraldsson (død 1069) antas å ha dødd av ergotisme.

Sykdomsårsaken ble sannsynligvis oppdaget 1630. Antoniusordenen tok seg spesielt av pasienter med ergotisme. Ergotisme kalles blant annet også antoniusild.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tone Israelsen

Finnes det en behandling mot ergotisme ?
Kan "silosyke" hos hest skyldes ergotisme jfr. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/clav_pur.htm ?
Hvilke grasarter er mest utsatt for meldrøye?
Går det an å forebygge meldrøye-angrep på grasavling ?
Er det trygt å ha strandsvingel og raisvingel i høy og beite for hest da de er "vert" for Neotyphodium coenophialum ?
https://equusmagazine.com/management/fescue-alert?utm_source=EQUUSFB&utm_medium=link&utm_campaign=Facebook%27&fbclid=IwAR1AfNmEDAhnzLyvDYwG3I1s3Cg_SbGXf2I7h-Z9J4QWklfcHcCIaSUAuI0

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for spørsmålet. Jeg skal ta kontakt med fagansvarlig og forsøke å finne svar på spørsmålet ditt. Det er såpass relevant at jeg håper vi kan få det med i artikkelteksten. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg