En hjertestarter bør alltid kobles til en person som mottar hjerte-lungeredning eller dersom man er i tvil om personen har hjertestans. Fremgangsmåten for bruk av hjertestarter i en akutt situasjon er som følger (se også hjerte-lungeredning og førstehjelp):
1. Ivareta sikkerhet. Skadestedet må sikres slik at ikke flere blir skadet.
2. Varsle AMK på telefon 113. AMK vil videre varsle politi eller brannvesen ved behov. Få noen i nærheten til å finne frem en hjertestarter. Lokalisering av slike apparater kan finnes på nettsiden til det offentlige Hjertestarterregisteret på www.113.no.
3. Sjekk bevisstheten til den som er syk eller skadet. Dette kan gjøres ved rop og risting, og om vedkommende ikke reagerer på dette, kan man forsøke smertestimulering.
Hvis personen ikke puster normalt etter at luftveien er åpnet, start hjerte-lungeredning: Plasser to hender med håndbaken midt på brystbeinet og trykk deretter ned 5–6 cm. Etter de 30 første kompresjonene skal man gi 2 innblåsninger ved å løfte haken frem, holde for nesen til personen og blåse inn til brystet hever seg. Fortsett slik med et 30:2-forhold mellom kompresjoner og innblåsninger.
4. Åpne hjertestarteren og skru den på. En stemme vil starte veiledning, oftest med å si «Koble til elektroder».
5. Koble til elektrodene som ligger ved hjertestarteren. Hvis det er nødvendig, ta opphold i brystkompresjonene. Den ene elektroden skal plasseres rett nedenfor høyre kragebein. Den andre elektroden skal plasseres noen centimeter nedenfor venstre armhule. Elektrodene vil vanligvis være merket med tegninger som viser hvor de skal plasseres, men hjertestarteren kan fortsatt brukes selv om de blir satt på omvendt av det de skal.
6. Hjertestarteren vil, etter at elektrodene er koblet til, typisk si «Ikke rør pasienten. Analyse pågår». Stopp brystkompresjonene inntil videre beskjed.
7. Om hjertestarteren finner at personen har en sjokkbar rytme, vil den typisk si «Støt anbefalt» og lade opp. Når apparatet er ferdig ladet, vil det typisk komme en lang pipelyd, og knappen som må trykkes for å avgi selve strømstøtet (støtknappen) vil blinke. Pass på at ingen berører pasienten akkurat når støtknappen trykkes. Støtet blir gitt i det man trykker på denne knappen, og etter at strømstøtet er gitt, skal man fortsette med brystkompresjoner og innblåsninger til man får ny beskjed.
Det er ikke fare for at strøm sendes gjennom pasienten på noe annet tidspunkt enn i det korte øyeblikket etter man har trykket på støt-knappen.
8. Om hjertestarteren finner at personen ikke har en sjokkbar rytme, vil den typisk si «Støt ikke anbefalt» og be hjelperene fortsette med hjerte-lungeredning. Det kan være at en sjokkbar rytme allikvel oppstår i løpet av gjenopplivingen, så det er viktig at hjertestarteren er koblet til hele tiden.
9. Fortsett med gjenoppliving frem til hjelp kommer, eller til personen begynner å vise åpenbare tegn til liv.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.