Lagringsproblemer gir ofte hyppig vannlating. Dette kan oppstå ved for eksempel overaktiv blære, hvor blæren ikke tolererer å ha større mengder urin i seg. Den vil da trekke seg sammen, noe som gir kraftig vannlatingstrang (såkalt «urge»), noen ganger også med lekkasje (inkontinens) som resultat – urgeinkontinens. Dette kan behandles med legemidler som stabiliserer blæremuskelen.
Pasienter som har vært utsatt for stråling i bekkenet, for eksempel i forbindelse med kreft i underlivet, kan også utvikle lagringsvansker, da på grunn av at blæreveggen blir stiv og arraktig forandret etter strålebehandling.
En annen, og vanligere form for inkontinens, er stressinkontinens. Det kan da komme en skvett urin ved hoste, nys, latter og løft. Dette er svært vanlig hos kvinner etter barnefødsler, men også hos menn etter operasjon for prostatakreft, eller sjeldnere, for vannlatingsplager. Behandlingen av stressinkontinens er bekkenbunnstrening (knipøvelser), eventuelt etterfulgt av operasjon. Det finnes flere forskjellige teknikker, avhengig av mengden lekkasje.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.