Ánte Mikkel Gaup er en samisk joiker, barnebokforfatter, kulturarbeider, pedagog og språkkonsulent fra Kautokeino (Guovdageaidnu) med bakgrunn fra reindrift. Som joiker representerer han den nordsamiske joiketradisjonen fra indre deler av Finnmark.
Pedagogisk virksomhet
Gaup er utdannet lærer og arbeidet i mange år på skolen som i dag heter Samisk videregående skole og reindriftsskole (Sámi joatkkaskuvla ja boazodoalloskuvla). I dag underviser han ved Nordnorsk musikkonservatorium i Tromsø, Ole Bull Akademiet på Voss og Folkekulturstudiet i Rauland, Universitetet i Sørøst-Norge.
Lydbøker
Gaup har gitt ut seks lydbøker om Juffa, en fiktiv karakter som bor på vidda og stadig opplever rare og skumle ting som han alltid kommer unna fordi han husker de rådene han hørte hos de gamle, og fordi han har selv erfart hvordan man skal oppføre seg i fjellet.
Utøverkarriere
Som joiker opptrer Gaup både som soloartist og sammen med en eller flere av medlemmene i familien sin. Familien presenterer blant annet samisk kultur gjennom et program som består av både historiefortelling, foredrag, konsert, dramatisering og skyggeteater omkring Juffa sine opplevelser. Datteren Sara Marielle Gaup har de siste årene gjort seg bemerket i gruppa Adjágas. Gaup er en ildsjel og pådriver i arbeidet med å ta vare på og videreutvikle den tradisjonelle joiken gjennom organisasjonen Juoigiid Searvi.
Gaup framfører både tradisjonelle og selvkomponerte joiker. Han har laget personjoik til blant andre kong Harald og dronning Sonja, i tillegg til en joik til kong Olav da han skulle åpne det første Sametinget i 1989 i Karasjok.
Gaup har flere ganger deltatt på festivalene Kalottspel og Riddu Riđđu Festivála. Han er med på CD-en Min máilmmis (1987) sammen med Mari Boine og Anders Porsanger og har gitt ut CD-en Ritnivuovddis luodit/Joiker i rimskogen (2002) sammen med flere andre i familien. Samme år (2002) mottok han Kautokeino kommunes kulturpris for sitt arbeid med nordsamisk kultur og spesielt joiketradisjonen
I 2013 sendte NRK 2 en dokumentar om joik og historiefortelling med Ante Mikkel Gaup i programmet Dávgi Urfolksmagasinet.