Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 8
Denne versjonen ble sendt inn av Rolf Bryhn 10. januar 2012. Den ble godkjent av Georg Kjøll 10. januar 2012. Artikkelen endret 1 tegn fra forrige versjon.

Norske Skogindustrier ASA (logo) (bilde)

Norsk treforedlingskonsern grunnlagt i 1962 som Nordenfjelske Treforedling. Norske Skog er en av verdens største produsenter av avis- og magasinpapir med en totalproduksjon i 2010 på ca. 4 mill. tonn papir. Konsernet har 13 fabrikker i 10 land over hele verden med en samlet produksjonskapsitet på ca. 4,3 mill. tonn, derav vel 70 % i Europa. Fabrikkene ligger i Norge, Frankrike (Golbey), Tyskland (Duisburg), Nederland (Renkum), Østerrike (Bruck an der Mur), Brasil (Jaguariaiva), Chile (ved munningen av Río Bío-Bío ), Australia (Albury i New South Wales og på Tasmania), New Zealand (Kawerau) og Thailand (Sing Buri). Eier også en tredel av avispapirfabrikken MNI (Malaysian Newsprint Industries) i Malaysia. Det er norske fabrikker for avispapir i Skogn (Norske Skog Skogn) og ved Hønefoss (Follum Fabrikker, Norske Skog Follum) og for magasinpapir i Halden (Saugbrugsforeningen, Norske Skog Saugbrugs). Omsetning ca. 19 mrd. kr med rundt 5250 ansatte (2010). Hovedkontor i Bærum (Oksenøya på Fornebu). Konsernsjef fra 2010 er Sven Ombudstvedt, styreleder fra 2009 er Eivind Reiten. Per 2011 er vel 20 % av aksjekapitalen er på utelandske hender, største norske eier er skogeierorganisasjonen Viken Skog (5,74 %). Skogeierorganisasjonene har til sammen noe under 15 % av aksjekapitalen.

Nordenfjelske Treforedling ble stiftet på initiativ av skogeierorganisasjonene med formål å bygge en avispapirfabrikk på Skogn i Levanger. Driften der startet i 1966, og konsernet etablerte også sitt hovedkontor der. Skogeierne hadde da halvparten av aksjekapitalen. Etter å ha overtatt trelast- og skogbrukfirmaet Van Severen i Namsos og Ranheim Papirfabrik i Trondheim (senere solgt) i 1971, ble selskapet i 1972 omdøpt til Norske Skogindustrier. Før og etter navneskiftet overtok selskapet også en rekke andre treindustribedrifter, bl.a. Våler Skurlag, Skarnes Trelast og Orkla Skogindustri.

I 1989 ekspanderte Norske Skog sterkt ved å overta Tofte Industrier i Hurum, Follum Fabrikker i Ringerike og Saugbrugsforeningen i Halden. Union Co. i Skien, hvor Norske Skog hadde vært hovedaksjonær siden 1985, ble overtatt i 1999. Samme år solgte Norske Skog det meste av trelastvirksomheten, som var samlet i datterselskapet Forestia med sagbruk i bl.a. Våler, Løten, Sokna og Namsos, til Moelven Industrier.

Norsk skogs ekspansjon i utlandet begynte også i 1989. Man vedtok da å bygge en papirfabrikk i Golbey i Frankrike. Fabrikken stod ferdig i 1992 og ble i 1999 utvidet med en ny papirmaskin. Under ledelse av Jan Reinås (konsernsjef 1994-2003) ble Norske Skog et stort internasjonalt selskap. Konsernet kjøpte fabrikker i Østerrike (1996), Tsjekkia (1997) og i Sør-Korea og Thailand (1998). Sammen med to asiatiske papirprodusenter opprettet Norske Skog i 1999 selskapet Pan Asian Paper Company (PanAsia) og overførte sine asiatiske fabrikker hit. PanAsia hadde også fabrikker i Kina. Norske Skogs eierandel i PanAsia var opprinnelig en tredel, som ble økt til halvparten i 2001. I 2000 ble det New Zealand-baserte treforedlingsselskapet Fletcher Challenge Paper (FCP) overtatt med fabrikker i Australia, New Zealand, Sør-Amerika og Canada. Dette oppkjøpet var det største noen norsk bedrift til da hadde gjort i utlandet (21 mrd. kr). Samtidig ble Tofte Industrier og Folla Industrier solgt til svenske Södra. I 2001 fulgte et stort oppkjøp (over 8 mrd. kr) i Europa av fabrikker i Tyskland (Walsum i Duisburg) og Nederland (Parenco i Renkum).

Norske Skog var landets største private skogeier, men solgte i perioden 2001-03 sine skogeiendommer og kraftverk. Salget omfattet bl.a. kraftverk i Haldenvassdraget, Drammensvassdraget, Skiensvassdraget og Nord-Trøndelag, samt store skoger på Østlandet, i Namdalen og i Sverige.

Fra 2003 førte en global overproduksjon av avispapir til en generell ubalanse i bransjen og økonomiske problemer for Norske Skog. Konsernet varslet derfor store kostnadskutt og nedbemanninger, og i 2004 gikk Reinås av som konsernsjef og ble etterfulgt av Jan Oksum (konsernsjef til 2006). I 2005 kjøpte Norske Skog seg likevel opp til eneeier i PanAsia (ca. 4 mrd. kr).

I 2006 ble Union i Skien nedlagt til store protester fra fagforeninger og politikere. Samme år solgte Norske Skog også sin eierandel (ervervet gjennom FCP-kjøpet i 2000) i det kanadiske selskapet Catalyst Paper, den tredje største trykkpapirprodusenten i Nord-Amerika. Produksjonskapasiteten ble også redusert ved fabrikkene i Australia og Sør-Korea. I 2006 ble dessuten de siste delene av treindustrien i Forestia solgt, bl.a. en sponplatefabrikk i Våler. Norske Skog solgte seg i 2006 også ut av selskapet Nordic Paper, som Norske Skog og M. Peterson & Søn hadde dannet fem år tidligere med fabrikker for produksjon av fettbestandig papir i Geithus, Greåker og Sverige. Samme år tiltrådde Christian Rynning-Tønnesen som ny konsernsjef, en stilling han hadde ut året 2009.

I 2007 sank likevel konsernets aksjekurs kraftig, og man besluttet å redusere mer av sin europeiske produksjonskapasitet av avispapir, bl.a. på fabrikkene Skogn og Follum. Samme år økte Norske Skog sin eierandel til 40 % i Industrikraft Midt-Norge, som vil bygge et gasskraftverk i Skogn.

Nedgangen i papirmarkedet fortsatte i 2008, og Norske Skog foretok en betydelig reduksjon i sin produksjonskapasitet. Avispapirfabrikken i Štětí i Tsjekkia (ervervet i 1997) ble solgt, det samme ble to avispapirfabrikker i Sør-Korea, og en papirmaskin ved Follum ble stanset. Flere eiendommer ble solgt, bl.a. Oxenøen ved Lysaker, hvor selskapet fortsatte med en leieavtale for sitt hovedkontor. I 2009 solgte Norske Skog også sin produksjonsvirksomhet i Kina. Av det opprinnelige PanAsia var da bare virksomheten i Thailand tilbake. Sammen med fire skogeierorganisasjoner startet Norske Skog i 2008 selskapet Xynergo, som skulle fremstille store mengder biodiesel av trevirke ved Follum, men selskapet ble avviklet i 2010.

I des. 2011 ble det så vedtatt å nedlegge avispairfabrikken Follum Fabrikker vinteren 2012. I tillegg er salg av Parenco-fabrikken i Nederland under vurdering.

Anbefalt litteratur

Pollen, Geir: Langt fra stammen: historien om Norske Skog, 2007