Egypt har flatt landskap som er dekket av alluviale sedimenter. Høydeområder i nord og sør. I nord kalksteinsfjell, i sentrale deler Nubian Sandstone og i sør prekambrisk granitt og syenitt. Grus- og sanddekke er vanlig ettersom den libyske ørken strekker seg inn i det sørvestlige hjørne.
Egypt ligger i det nordøstlige hjørne av det afrikanske skjold. I juratiden ble det dannet NØ-SV forkastningsbassenger langs kanten av Tethyshavet og N-S forkastningsbassenger i sørlige deler av Egypt. Erosjon av høydeområdene i sør gav sedimenttransport nordover og ut i Middelhavet i krittiden. Havet steg, og mot slutten av krittiden ble det dannet dolomitt i nordlige deler av Egypt. Juralagrekken ble presset sammen og invertert da det afrikanske skjold kolliderte med Laurentia. Fortsatt stigende havnivå i tertiærtiden gav anoksiske bunnforhold og dannelse av svartskifre.
Utover i tertiærtiden sank havnivået, og Egypt ble utsatt for stor forkastningsaktivitet. Suezkanalen ble dannet som et forkastningsbasseng. Hyppige endringer av havnivået og stor forkastningsaktivitet mot slutten av tertiærtiden utviklet lokale sedimentasjonsbassenger med enten klastisk materiale eller avsnørte bassenger med salt. Olje forekommer i dag spesielt i Nildeltaet.
Gruvedrift på gull har sannsynligvis vært vanlig, og gull finnes også i dag. Det er også forekomster av kobber, jern og bly. Smaragd finnes ved Mount Zabara, og østørkenen har i tillegg forekomster av jaspis, agat, kalsedon og bergkrystall.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.