Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
.
Lisens: CC BY 2.0

Arduino er en serie med produkter fra selskapet med samme navn som integrerer mikrokontrollere med input/output-porter på et kretskort. Arduino gjør det rimelig og enkelt å lage enheter som benytter sensorer, motorer, knapper og lignende sammen med programkode for kontrollogikken.

Arduino er svært populær til prototyping av maskinvare, kontroll av smarthusenheter og innen utdanning. Arduino kan på mange måter sies å fylle området mellom den enkle og begrensede micro:bit og den mer avanserte datamaskinen Raspberry Pi.

Maskinvaren er utgitt under Creative Commons BY SA-lisens, og programvaren under GPL-lisens. Det betyr at hvem som helst kan produsere eller videreutvikler maskinvaren og programvaren. Det er imidlertid kun de originale produktene som får bruke merkevaren Arduino.

Programmering

Arduino-enhetene programmeres med Arduino programming language som er basert på C/C++. Arduino-språket inneholder blant annet et stort bibliotek man kan kode mot, som gjør interaksjonen med maskinvare enklere enn i ren C/C++. Det kompilerte programmet overføres så til enheten via en seriell-kabel hos de eldre versjonene eller en USB-kabel hos de nyere versjonene. Siden Arduino har en forhåndsdefinert bootloader, trenger man kun overføre sin egen programkode.

Arduino har også sitt eget utviklingsmiljø, Arduino IDE, som forenkler utvikling, testing og feilsøking. Det er imidlertid ikke påkrevd å bruke dette IDE-et for utvikling.

Bruksområder

Noen vanlige bruksområder for Arduino er:

  • hjemmeautomasjon
  • tingenes internett
  • interaktive kunstinstallasjoner
  • utdanning – programmering, sensordata og databehandling
  • interaktive fysiske spill
  • roboter
  • droner
  • sensorer og overvåkning

Arduino er også svært mye brukt innen prototyping og i produktutvikling av enheter, som senere vil få mer spesialutviklede mikrokontrollere. For eksempel innen medisinsk utstyr.

Enheter

Offisielle Arduino-enheter inkluderer blant annet:

  • Arduino Uno, som er enkel å komme i gang med, og dermed ideell for opplæring og nybegynnere.
  • Arduino Mega, som har flere tilkoblingsgrensesnitt og derfor egner seg for mer avanserte prosjekter.
  • Arduino Nano, som har en liten størrelse og dermed enklere kan inkluderes i prosjekter med plassbegrensning.

Selv om Arduino i utgangspunktet var en ganske enkel enhet, har nyere versjoner stadig lagt til flere grensesnitt og bedre maskinvare. Arduino-enheter kan blant annet leveres med innebygget Wi-Fi.

I tillegg til Arduino-enhetene finnes ulike sett (kit) som inneholder ekstra enheter slik som dioder, brytere, sensorer, mikrofoner, høytalere, skjermer og robotchassis.

Fellesskap og læringsressurser

Det finnes et stort fellesskap rundt Arduino som deler både prosjekteksempler og læringsressurser. Enheten er mye benyttet innen ulike hacker spaces og maker spaces, og er blant annet brukt av Lær Kidsa Koding.

Arduino har også selv en rekke slike ressurser tilgjengelig. Arduino sitt project hub inneholder blant annet tusenvis av eksempelprosjekter for inspirasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg