Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Møte i Bagdadpakten på Lancaster House, 7. juli 1958
Representanter for Bagdadpakten under et møte på Lancaster House, London, i 1958. Foran fra venstre sitter Manouchehr Eghbal, Iran; Feroz Khan Noon, Pakistan; Harold Macmillan, Storbritannia; Adnan Menderes, Tyrkia; John Foster Dulles, USA.
Møte i Bagdadpakten på Lancaster House, 7. juli 1958
Av /NTB.

Bagdadpakten var en militærallianse mellom Tyrkia , Irak , Iran , Pakistan og Storbritannia , som ble dannet i januar 1955. Intensjonen med alliansen var at den skulle fylle samme funksjon i Midtøsten som NATO i Europa ; å motstå sovjetisk intervensjon og ekspansjon i regionen under den kalde krigen . Bagdadpakten har også blitt betegnet som Middle East Treaty Organization (METO).

Faktaboks

Uttale

bagdadpakten

Også kjent som

Baghdadpakten; Bagdad-pakten; Baghdad Pact; Middle East Treaty Organization (METO)

USA var assosiert med pakten før landet sluttet seg til 1959. Samme år gikk Irak ut av pakten etter at kongedømmet i landet var styrtet i et statskupp. Hovedkvarteret ble deretter flyttet fra Bagdad i Irak til Ankara i Tyrkia. Etter flyttingen til Tyrkia gjenoppsto Bagdadpakten som CENTO (Central Treaty Organisation), nå også med USA som medlem.

I 1979 ble sjahen av Iran styrtet, og det nye revolusjonære presteskapet meldte deretter landet ut av CENTO. Det ble også slutten på organisasjonen.

Bakgrunn

Mye av årsaken til dannelsen av Bagdadpakten skyldtes press og oppfordringer fra Storbritannia og USA. De to landene hadde forskjellige formål med å støtte dannelsen av Bagdadpakten, og dette bidro sterkt til at Bagdadpakten og dens etterfølgere ble en lite effektiv militærallianse. Britene ville bruke pakten til å styrke sin kontroll av Midtøsten, mens amerikanerne var langt mer opptatt av å forhindre mulige sovjetiske framstøt.

Storbritannias rolle

Så sent som i 1955 dominerte Storbritannia Midtøsten militært, med over 80 000 soldater stasjonert langs Suezkanalen, den arabiske legion i Jordan, trent og ledet av britiske offiserer. Den arabiske legionen ble regnet som den mest effektive militærstyrken i regionen. Videre hadde Storbritannia flybaser i Irak, samt at britene kontrollerte sikkerhets- og utenrikspolitikken til sjeikdømmene langs Persiagulfen. Men ved dannelsen av Bagdadpakten var den britiske posisjonen truet av framveksten av arabisk nasjonalisme og radikalisme, særlig representert ved lederen av Egypt, Gamal Abdel Nasser og hans nære allierte i Syria. Nasser hadde allerede lyktes med å få britene til å akseptere tilbaketrekning av sine styrker ved Suezkanalen i 1956.

Den arabiske kalde krigen

Et oversett faktum er at fram til seksdagerskrigen i 1967 mellom Israel og Egypt, Jordan og Syria, var konflikten mellom radikale regimer og konservative regimer det viktigste faktum i Midtøsten. Egypt og Syria var radikale regimene som søkte å underminere de mer konservative regimene som Jordan, Irak (før 1959) og Iran, samt å fjerne vestlig innflytelse fra regionen og derved øke sin egen makt og kontroll. Som en historiker kalte konfliktlinjen; den arabiske kalde krigen. De konservative regimene var overbevist om at Egypt og Syria var i ledtog med Sovjetunionen. Dette forklarer hvilke regimer som støttet Bagdadpakten. Etter seksdagerskrigen ble striden mellom Israel og araberstatene den viktigste konfliktlinjen i Midtøsten.

USAs rolle

USA var lite begeistret for og motarbeidet det at Storbritannia søkte å bruke Bagdadpakten til å styrke sin stilling. Britene burde i stedet modernisere sitt forhold til regionen, akseptere arabisk nasjonalisme og være mer bekymret for sovjetiske framstøt, mente amerikanerne. I motsetning til USA argumenterte britene med at den sovjetiske trusselen var mindre farlig for vestlige interesser enn de radikale regimene.

Nettopp fordi britene søkte å bygge Bagdadpakten til å styrke sin egen stilling, forble USA bare støttemedlem (assosiert) fram til 1959. Amerikanerne mente at det var viktigere å forhindre sovjetisk innmarsj i Midtøsten ved blant annet å søke tilnærming til arabisk nasjonalisme. Storbritannia og USA hadde dermed forskjellige interesser og tilnærming til regionen. Dette toppet seg med Suezkrisen i november 1956, hvor amerikanske sanksjoner tvang britene til en ydmykende retrett og tilbaketrekning fra storparten av Midtøsten.

Konsekvenser

Etter Suezkrisen sluttet USA seg til den omdøpte Bagdadpakten, CENTO, i 1959. CENTO var ment å være bindeleddet mellom NATO i vest og Southeast Asia Treaty Organization (SEATO) for Asia. CENTO ble det svakeste leddet i alle de amerikansk-inspirerte paktene, og alliansen ble aldri særlig effektiv. Den klarte ikke å demme opp for arabisk radikalisme eller sovjetiske framstøt i regionen. Storbritannias rolle som dominerende makt var sannsynligvis mer eller mindre utspilt rundt den tiden pakten ble dannet, på grunn av konsekvensene av Suezkrisen. USA klarte ikke å erstatte britenes kontroll av Midtøsten med et system som er til amerikansk gunst og innflytelse. Spørsmålet er imidlertid om det er mulig eller ønskelig i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg