Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Parlamentet
Den belarusiske nasjonalforsamlingen holder til i denne bygningen i Minsk.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Belarus (Hviterussland) er en presidentrepublikk. Forfatningen fra 1994 har blitt endret ved folkeavstemninger i 1995, 1996 og 2004, som har gitt presidenten utvidede fullmakter.

Etter forfatningen er Belarus en uavhengig, enhetsstatlig og demokratisk republikk. Den øverste utøvende makt er lagt til presidenten, som også er statsoverhode. Denne velges i allmenne valg for fem år. Parlamentet, Natsyanalny skhod, har to kamre, et representanthus (Palata pradstawnikaw) med 110 medlemmer, valgt i allmenne valg for fire år, og et republikkråd (Savjet respubliki) med 64 medlemmer – 56 valgt fra regionene og åtte utnevnt av presidenten. Stemmerettsalderen er 18 år.

Aljaksandr Lukasjenka, som ble valgt til president i 1994, har styrt landet med økende fullmakter. Etter folkeavstemningene i 1995 og 1996 ble grunnloven endret slik at presidentembetet ble styrket. I praksis ble de lovgivende og dømmende statsmaktene underlagt den utøvende. Presidenten styrer landet ved dekreter som har status som lover. Folkeavstemningen 2004 gav offisielt stort flertall til å oppheve grunnlovsbestemmelsen som begrenset presidentens mandatperioder.

Ved valgene i 2004, 2008 og 2012 besatte kandidater som støtter president Lukasjenka alle de 110 plassene i representanthuset. Observatører fra OSSE og EU har kritisert valgene som urettferdige, med omfattende valgfusk og betydelige formelle hindringer for opposisjonskandidater.

Europarådet, hvor Belarus ikke er medlem, har også fordømt landet for omfattende brudd på menneskerettighetene. Belarus er det eneste land i Europa hvor dødsstraff fortsatt praktiseres. Dette har blitt kritisert av EU, Europarådet, OSSE og en rekke land, herunder Norge, flere ganger.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i hovedstadsområdet samt seks regioner (voblast), og disse er igjen inndelt i 118 distrikter (rajon) med folkevalgte råd.

Rettsvesen

Domstolsvesenet er formelt uavhengig, men dommerne i høyesterett utnevnes av presidenten. Det er en egen forfatningsdomstol, hvor presidenten og representanthuset hver utnevner halvparten av de 12 dommerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg