DNA-tråden er bygget opp av fire ulike baser som betegnes med bokstavene A, T, C og G. Hos pattedyr er det vanlig at metylgruppen er festet til bokstaven C og som oftest skjer det når C står ved siden av G.
I pattedyr har mange av genene områder på oversiden som er rike på CG. Disse områdene kalles CpG-øyer (p står for phosfat – fosfat på norsk – og representerer fosfatgruppa i DNA-tråden) og er egnede områder for metylering. Når CpG-øyen på oversiden av et gen har mange metylgrupper, har genet lav aktivitet. Når CpG-øyen på oversiden av et gen har få eller ingen metylgrupper, har genet høy aktivitet. De sistnevnte genene er såkalte husholdningsgener med sentrale funksjoner i cellen og det er viktig at de er aktive hele tiden. De fleste andre gener er i stor grad metylert for å unngå at de er aktive ved et uhell når det ikke er bruk for dem.
Et eksempel på høy grad av metylering, og dermed inaktive gener, er det ene X-kromosomet i celler hos hunnpattedyr. Alle hunner av pattedyr har to X-kromosomer, men kun det ene er aktivt. Det andre har mange metylgrupper festet til seg og derfor begrenset aktivitet. Grunnen til det er at hanner av pattedyr kun har ett X-kromosom og for at hunnene ikke skal ha for mange genprodukter fra X-kromosomene i sine celler sammenlignet med hanner, blir det ene dysset ned. Dette kalles X-kromosominaktivering.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.