Dalarna er et landskap og län i Sverige, det nordligste i Svealand. Det grenser i vest til Norge, i nord til Härjedalen, i øst til Hälsingland og Gästrikland, i sør til Västmanland og i sørvest til Värmland. Landskapet Dalarna er i hovedsak sammenfallende med Dalarnas län (tidligere Kopparbergs län). Arealet er 29 002 km² med 287 000 innbyggere (2023).
Dalarna
Natur
Landet er lavest i sørøst (cirka 60 moh.) og hever seg mot nordvest og når 1200 moh. (Storvätteshågna, 1204 moh.). Viktige bergarter er granitt, porfyrer og dalasandstein. Morenegrus er vanligste løsavsetning. Denne gir lite fruktbart jordsmonn. Området har mange innsjøer, de største er Siljan, Orsasjön og Runn. Det er også store skogarealer, under 10 prosent av arealet er dyrket mark.
Befolkning
Innbyggertallet var synkende gjennom første halvdel av 1900-tallet. Etter 1950 har folketallet totalt sett økt, men økningen har vært ujevn og i perioder har folketallet gått tilbake. Nesten 80 prosent av befolkningen lever i tettstedene. Størst folketetthet finner man omkring Siljan og sørøstover, mens store områder i vest og nordvest nærmest er ubebodd. Største tettsteder er Borlänge og Falun. De egentlige dalfolk (dalkarlar, dalkullor) er tradisjonelt kjent for sine dialekter, folkekunst og folkemusikk, vakre drakter og gamle kirker.
Næringsliv
De største oppdyrkede arealene finnes i sørøst. Gårdsbrukene er gjennomgående små, med dyrking av høy, bygg og havre. Husdyrbruket spiller fra gammelt av en meget stor rolle. Gruvedriften var viktigste næringsgren frem til 1900-tallet, men sysselsetter i dag bare et lite antall personer. Det utvinnes kun sølv-, sink- og blymalm i Hedemora.
Dalarna hadde tidligere en stor jern- og stålindustri (Domnarvet i Borlänge, Avesta og flere), men mange fabrikker er siden 1970-tallet blitt nedlagt. De store skogarealene og rik tilgang på vannkraft har dannet grunnlag for betydelige sagbruk, trevarefabrikker, cellulose- og papirfabrikker. Også produksjon av bildeler, metallvarer og næringsmidler drives i området. Husfliden er også anselig.
Historikk
Dalarna har spilt en stor rolle i Sveriges historie (Engelbrekt Engelbrektsson, Sture, Vasa). Bygdene Idre og Särna, som fra gammel tid hørte til Norge, ble erobret av dalkarler i 1644, men formelt ble de først tilkjent Sverige ved grensetraktaten av 1751. I disse bygdene ligger dialektene nær opp til norsk språk.
Dalarnas län
Dalarnas län er nær sammenfallende med landskapet Dalarna. Noen mindre, tynt befolkede områder i Dalarna er lagt til nabolän. Arealet er 28 196 km² med 288 400 innbyggere (2021). Administrasjonssenteret er Falun. Til 1. januar 1997 het länet Kopparbergs län. Länet har 15 kommuner: Vansbro, Malung-Sälen, Gagnef, Leksand, Rättvik, Orsa, Älvdalen, Smedjebacken, Mora, Falun, Borlänge, Säter, Hedemora, Avesta og Ludvika.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.