ESA er en forkortelse for engelsk EFTA Surveillance Authority, EFTAs overvåkingsorgan. ESA er et juridisk overvåkingsorgan som fører tilsyn med at EØS-avtalen blir gjennomført og etterlevd i de enkelte EØS/EFTA-land, og omtales også som EØS-tilsynet.
ESAs kontroll dekker både hvordan EØS-reglene gjennomføres i nasjonal rett, og hvordan de håndheves av nasjonale og lokale myndigheter. Målsettingen er å sikre at de berørte EFTA-statene oppfyller sine forpliktelser etter EØS-avtalen og enkelte andre avtaler, samt sikre anvendelsen av konkurransereglene i EØS. Dersom ESA oppdager brudd på bestemmelsene, skal dette påpekes og eventuelt bringes inn for EFTA-domstolen, som avgjør om det er et formelt traktatbrudd.
ESA kan innlede undersøkelser på eget initiativ eller på grunnlag av klage, enten fra andre EØS-land, fra EU-organer, fra private aktører eller interesseorganisasjoner. Den rettslige hjemmel for ESA er Avtale mellom EFTA-statene om opprettelse av et overvåkingsorgan og en domstol (ODA) av 2. mai 1992. ESA, som ble opprettet i 1992, holder til i Brussel. Overvåkingsorganet ledes av et kollegium bestående av én representant fra hver av statene Norge, Island og Liechtenstein, som er de EFTA-statene som er medlemmer i EØS.
Medlemmene av kollegiet utpekes for fire år om gangen og er uavhengige av myndighetene i de statene som har utpekt dem. Kollegiets president fra 2015 til 2018 var Sven Erik Svedman. Han ble i 2018 erstattet av Bente Angell-Hansen. Fra 1. januar 2022 er Arne Røksund president.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.