Elizabeth 1. var dronning av England fra 1558 til 1603. Hun var datter av Henrik 8. og hans andre dronning Anne Boleyn.
Elizabeth regnes som en av Englands betydeligste regenter. I tillegg til å ha politisk teft og evne til å håndtere vanskelige situasjoner, var hun en god menneskekjenner og valgte fremragende rådgivere. Den elisabethanske tiden, som har fått navn etter Elizabeth, blir ofte framstilt som en gullalder av historikere. I hennes regjeringstid ble England en økonomisk stormakt med en blomstrende renessansekultur; særlig teateret hadde en storhetstid med William Shakespeare og Christopher Marlowe blant de største navnene.
Elizabeth gjennomførte i praksis reformasjonen i England, og England ble etter hvert den ledende protestantiske staten i Vest-Europa. Konflikten med det katolsk-dominerte Europa toppet seg med henrettelsen av den skotske, katolske dronningen Maria Stuart. Dette var den direkte foranledningen til at England ble angrepet av Spania, men Filip 2.s «uovervinnelige» spanske armada ble tilintetgjort i 1588, og England ble mer enn noen gang en stormakt på havet.
Selv giftet Elizabeth seg aldri, til tross for at hun hadde en lang rekke friere. Hun ble derfor kalt The Virgin Queen («jomfrudronningen»). Flere områder (Virginia, Virgin Islands) er oppkalt etter henne. Hun etterlot seg ingen arvinger, og var den siste monark i England av slekten Tudor. Etter hennes død gikk tronen over til den skotske slekten Stuart og Jakob 1.
Kommentarer (9)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Dere skriver Elizabeth, men Henrik (for Henry og Heinrich) og Vilhelm (for William/Wilhelm/Guillaume) – og her kunne jeg tilføyd mange et cetera. Hvorfor får ikke kvinnelige, historiske regenter norske navneformer når det er tradisjon for det for mannlige, historiske regenter?
svarte Ida Scott
Hei! Godt spørsmål. Tradisjonelt har også mange kvinnelige regenter fått norske navneformer. Blant annet har kvinnelige engelske/britiske regenter ved navn Mary fått navnet Maria og Anne fått formen Anna på norsk. For russiske regenter har Jekaterina fått formen Katarina. Så det er ikke tilfelle at kvinnelige regenter generelt ikke får norske navneformer. Jeg vet ikke hvorfor det er annerledes med Elizabeth, men kanskje fagansvarlig har et bedre svar på spørsmålet. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
svarte Peter Sigurdson Lunga
Hei hei! Det finnes nok ikke noe bedre svar, dessverre, enn at de norske konvensjonene for oversettelse av utenlandske navn har vært inkonsekvente. En kan for eksempel vise til Sigrun Høgetveit Bergs bok om Reformasjonen fra 2014 der man skriver Henrik VIII, Elizabeth, og ellers både Anna og Anne Boleyn.
En kan naturligvis diskutere om man faktisk bør akseptere så inkonsekvente konvensjoner, men dette bør kanskje skje på redaksjonelt nivå?
svarte Ida Scott
Vi bruker vanligvis de mest brukte formene, selv om det kan være inkonsekvent. For eksempel heter vår artikkel Anne Boleyn, selv om den norske formen tradisjonelt er Anna Boleyn, fordi formen Anne er blitt mer vanlig, og det er det de fleste søker etter. Når det gjelder Mary, er derimot formen Maria fortsatt det vanligste på norsk, derfor heter våre artikler Maria den blodige og Maria Stuart. Så dette er altså et område der vi følger sedvane heller enn å være helt konsekvente. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrev Peter Sigurdson Lunga
Jepp. Og det er nok svaret her i dette tilfellet også. Elizabeth er vanligere å bruke på norsk enn Elisabet, mens Henrik er vanligere en Henry for hennes fars vedkommende.
skrev Tor-Ivar Krogsæter
I så tilfelle vil jeg anbefale at de artiklene det gjelder får alternative navneformer ført opp i faktaboksen, da gjerne av typen (der det er høvelig):
Tradisjonell form: Elisabeth I / Elisabet I
eller
Norsk form: Elisabeth I / Elisabet I
eller noe i den retning; da blir alle navneformene søkbare. Ideelt sett hadde man hatt pekersider også, slik Wikipedia har.
svarte Ida Scott
Vi har noe som heter nøkkelord, som er usynlig for leserne, men som gjør at man får treff også hvis man søker på andre former, og jeg har nå lagt inn formene Elisabeth og Elisabet i faktaboksen også. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrev Erik Johan Blomdal
Ifølge artikkelen døde Edvard 6. i 1533, men han levde vel i 20 år til?
svarte Ida Scott
Takk for observasjon, fagansvarlig har retta det opp. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.