Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Offisielt navn
Esco Armaturfabrik og Mekanisk Verksted A/S
Forretningsadresse

Torggata 11, Oslo

Stiftet
1877
Elias Sunde

Elias Sunde grunnla Esco, og initialene hans ble etter hvert støpt inn i brannhydranter over hele landet.

Elias Sunde
Av /Norsk Jernbanemuseum 𝒲.

Esco Armaturfabrikk og Mekanisk Verksted var en norsk bedrift grunnlagt i 1877 under navnet E. Sunde & Co. Selskapet startet som en grossistvirksomhet i Oslo, men utvidet raskt virksomheten til å omfatte produksjon av armaturer og mekaniske komponenter. I 1947 ble produksjonsdelen skilt ut som et eget aksjeselskap under navnet Esco Armaturfabrikk og Mekanisk Verksted.

Bedriften ble etter hvert særlig kjent for sine røde og grønne brannhydranter, der logoen var støpt inn i godset. I 1964 flyttet virksomheten til Kongsberg og spesialiserte seg blant annet på produkter for vannforsyning. I 1979 ble Esco solgt til det svenske selskapet Tour & Andersson AB, før den danske industribedriften Danfoss overtok selskapet i 1997. I 2014 ble Esco overtatt av Ulefos, og i dag er avdelingen på Kongsberg Norges eneste produsent av VA-ventiler.

Historie

Esco-fabrikken i Oslo

Bilde fra fabrikken i Oslo i 1949, to år etter at produksjonsdelen av E. Sunde & Co. ble skilt ut som aksjeselskap under navnet Esco Armaturfabrikk og Mekanisk Verksted.

Esco-fabrikken i Oslo
Av /Oslo Museum/Norsk Teknisk Museum.

I 1877 grunnla forretningsmannen og politikeren Elias Sunde (1851–1910) selskapet E. Sunde & Co. i Oslo som en grossistvirksomhet. Sundes partnere i oppstarten var hans svogere, brødrene Abraham og Bernt Tjersland. Sunde engasjerte seg tidlig i politikken og var finansminister fra 1898-1900 og generaldirektør i NSB fra 1903 til sin død i 1910.

Etter Sundes overgang til politikken var det særlig Abraham Tjersland som videreutviklet selskapet til å bli en av Oslos største rørleggerbedrifter, rørgrossister og produsenter av armaturer. Firmanavnet ble etter hvert forkortet til Esco, og initialene E.S. ble støpt inn i tusenvis av brannhydranter over hele landet.

Navneskifte

Ved 60-årsjubileet i 1937 hadde bedriften 250 ansatte og var fortsatt en familiebedrift, drevet av neste generasjon Tjersland, Alf (1881–1955) og Thorleif Tjersland (1885–1962). I 1947 ble produksjonsdelen av E. Sunde & Co. skilt ut som et eget aksjeselskap under navnet Esco Armaturfabrikk og Mekanisk Verksted. Samtidig ble et holdingselskap opprettet som eiere av Esco og flere mindre virksomheter, blant annet Tjersland Agentur. Esco spesialiserte seg på produksjon av armaturer og rørdeler i messing for industri, skipsfart og vannforsyning. I 1955 hadde bedriften i Torggata 110 ansatte.

Fabrikkanlegget i Torggata var imidlertid ikke tilpasset moderne industridrift. Portene var laget for hestetransport, ikke lastebiler, og det ble stadig vanskeligere å skaffe arbeidskraft i etterkrigstidens Oslo. Flytting av lager og produksjon ble derfor stadig mer aktuelt, og i 1958 ble handels- og engrosvirksomhetens lager flyttet fra Torggata til Ulven.

Ny fabrikk i Kongsberg

Fabrikken i Oslo

Fra fabrikken i Oslo i 1964, samme år som produksjonen ble flyttet til Kongsberg.

Fabrikken i Oslo
Av /Oslo Museum/Norsk Teknisk Museum.

I 1964 ble produksjonen i Oslo avviklet, og Esco flyttet til et nytt og moderne fabrikkanlegg på Kongsberg. Den daværende disponenten, Gunnar Gran-Jansen, var fra Kongsberg og kjente til den ledige tomten ved Fabrikkfossen øst, der en steinullfabrikk tidligere hadde stått før den brant ned.

En annen årsak til flyttingen var Sølvverksfondet, som ble opprettet etter nedleggelsen av Kongsberg Sølvverk i 1957 for å stimulere ny industrivekst. Fondet ga tilskudd og lån til byggingen av en moderne fabrikk i Kongsberg. I tillegg ble det bygd arbeiderboliger, som gjorde det mulig for mange ansatte ved Esco i Oslo å bli med på flyttelasset.

På Kongsberg ekspanderte virksomheten raskt med flere produkter blant annet basert på nye ventilteknologier som ble utviklet på 1960-tallet. En ny produksjonshall kalt "maskingata" ble bygd i 1969, noe som førte til at Esco også ble konkurransedyktig på eksportmarkedet.

Oppkjøp og salg

I 1979 ble Esco solgt til det svenske selskapet Tour & Andersson AB og fikk navnet TA-Esco AS. Produksjonen ble effektivisert, blant annet gjennom installasjon av roboter. I 1997 ble selskapet solgt videre til den danske industribedriften Danfoss, som videreførte produksjonen på Kongsberg. Den klassiske hydranten forble uendret, bortsett fra at logoen i godset ble endret fra TA-Esco til Danfoss. Med denne logoen ble hydranten tildelt Designrådets klassikerpris i 2004.

I 2007 oppsto det uenigheter mellom den lokale ledelsen på Kongsberg og ledelsen i Danfoss. Det førte til at den lokale ledelsen kjøpte seg ut, og selskapet endret navn til Kongsberg Esco, med lokalt eierskap og ledelse. I 2012 hadde bedriften fortsatt rundt 80 ansatte.

I 2014 ble Kongsberg Esco kjøpt opp av Ulefos gjennom Cappelen Holding AS. I dag består avdelingen på Kongsberg av administrasjon og Ulefos Esco ventilfabrikk, som er Norges eneste produsent av VA-ventiler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg