Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Imre Nagy
Uttale
nadj
Født
7. juni 1896, Kaposvár, Østerrike-Ungarn (nå i Ungarn)
Død
16. juni 1958, Budapest, Ungarn
Imre Nagy
Imre Nagy var Ungarns statsminister fra 1953 til 1955 og i 1956.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Imre Nagy
Imre Nagy taler i det ungarske parlamentet i 1954, samme år som han ble statsminister første gang. Ved siden av ham, nederst til venstre i bildet, sitter Mátyás Rákosi (statsminister 1952–1953, kommunistpartiets generalsekretær til 1956). Nagy førte en mer liberal politikk enn Rákosi og hans tilhengere stod for, noe som førte til splittelse i det ungarske kommunistpartiet. Etter press fra Rákosis partifløy måtte Nagy gå av etter under et år som statsminister, til tross for bred folkelig støtte.
Av /NTB.

Imre Nagy var en ungarsk politiker. Han var Ungarns statsminister to ganger – fra 1953 til 1955 og i 1956.

I mellomkrigstiden var han kommunistisk aktivist, noe som den gang var forbudt i Ungarn, og han bodde i Sovjetunionen fra 1930 til 1944. Etter andre verdenskrig vendte Nagy tilbake til Ungarn og var med på å stifte det ungarske kommunistpartiet. Han var som politiker særlig opptatt av landbrukspolitikk og bedring av bøndenes levekår.

Etter andre verdenskrig oppstod den kalde krigen mellom øst og vest med Sovjetunionen og USA som hovedmotstanderne. Ungarn havnet da i Sovjetunionens interessesfære, og kommunistisk ettpartisystem og planøkonomi ble innført. Nagy var imidlertid kritisk til å føre en økonomisk politikk etter sovjetisk mønster, og ville i større grad ta hensyn til Ungarns egne økonomiske og historiske forutsetninger.

Som statsminister fra 1954 førte Nagy en mer liberal politikk enn hva den stalinistisk orienterte partilederen Mátyás Rákosi sto for, noe som førte til en splittelse i det ungarske kommunistpartiet. I 1955 ble Nagy presset av den stalinistiske partifløyen til å gå av som statsminister, til tross for bred folkelig støtte. 23. oktober 1956 brøt det ut folkelige protester i Budapest mot det sittende kommuniststyret, med krav om politiske reformer, frihet og om at sovjetiske tropper skulle trekke seg ut av landet, samt gjeninnsettelse av Nagy. Nagy ble gjeninnsatt, men 4. november samme år angrep Sovjetunionen Budapest, og Nagy ble arrestert. Han ble dømt til døden og henrettet i 1958. Dommen ble erklært ugyldig i 1989, etter granskninger satt i gang av ofrene for 1956-opprøret.

Bakgrunn

Nagy var født i 1896 i det daværende Østerrike-Ungarn og utdannet seg i hjembyen Kaposvár til låsesmed. Under første verdenskrig ble han innkalt til militærtjeneste og kjempet på trippelalliansen side; først i Italia, deretter i Russland hvor han i 1916 ble tatt til fange og ført til fangeleiren Berezovka (nær Bajkalsjøen) i Sibir. Her kom han i kontakt med russiske kommunister, som resulterte i at han sluttet seg til Den røde garde og deltok på bolsjevikenes side i den russiske borgerkrigen fra februar til september 1918. Enkelte historikere mener at han var del av gruppen som var ansvarlig for henrettelsen av den russiske tsar-familien, men det finnes ikke entydige kilder som beviser dette. I 1920 ble Nagy medlem av det russiske kommunistpartiet, og fikk opplæring i det hemmelige politiet.

I 1921 vendte Imre Nagy tilbake til Ungarn og fikk jobb i et forsikringsselskap. Han meldte seg inn i Det ungarske sosialistpartiet og var særlig opptatt av landbrukspolitikk. I 1925 ble han ekskludert fra partiet etter et å ha kritisert partilederen, og meldte seg deretter inn i det mer radikale Ungarske sosialistiske arbeiderparti. Mellom 1921 og 1927 tilbrakte han til sammen tre år i fengsel etter mistanke om kommunistisk aktivisme. I denne perioden var kommunistorganisasjoner forbudt i Ungarn.

Politisk arbeid fra eksil

Nagy emigrerte til Wien i 1928 og ledet fra eksil den rurale avdelingen til det forbudte Kommunistenes parti i Ungarn. Samtidig publiserte han en rekke artikler og studier om ungarsk landbruk og bøndenes kår. I 1930 var han delegat til det ungarske kommunistpartiets partikongress som ble avholdt i Aprelevka utenfor Moskva. Her ble han kraftig kritisert for å vise «sosialdemokratiske høyretendenser».

I mars 1930 bosatte Nagy seg med familien i Moskva der han fikk en vitenskapelig stilling i det Komintern-ledede Internasjonale Agrarinstituttet. Her utga han blant annet notatet «Situasjonen til den ungarske bondestanden» på russisk og ungarsk. Nagy satt også i ledelsen til den ungarske avdelingen av Den internasjonale Lenin-skolen, som utdannet partikadre. I 1936 ble han imidlertid ekskludert fra det sovjetiske kommunistpartiet, blant annet fordi han nektet å bli sovjetisk statsborger. Dette førte også til at han mistet jobben ved Agrarinstituttet og måtte livnære seg som freelance-skribent og gjennom mindre oppdrag for statistikk-instituttet i Moskva.

I 1939 fikk Nagy tilbake medlemskapet i kommunistpartiet, og i 1941 vervet han seg som soldat i Sovjetunionen og utførte oppdrag for Den røde armés rekognoseringsavdeling under andre verdenskrig. I tillegg var han aktiv som redaktør for ungarske radiosendinger i Den allsovjetiske radiokommisjonen.

Tilbake i Ungarn

Imre Nagy

Imre Nagy ble ungarsk landbruksminister i 1944 og innenriksminister i 1945. Bildet viser Nagy (i midten, med blomster i hånden) som kommer hjem fra et besøk i Moskva i 1953.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I 1944 vendte Nagy tilbake til Ungarn der han var med på å grunnlegge Det ungarske kommunistpartiet. Samme år ble han landbruksminister i den av Sovjetunionen utnevnte midlertidige kommunisregjeringen. Et av hans første gjøremål som minister var å utarbeide utkast til forskrift nummer 600/54, som omhandler jordfordeling. Ungarns landbrukseiendommer, som inntil da hadde vært i et fåtall adelige godseieres hender, skulle i henhold til forskriften fordeles demokratisk blant Ungarns bondestand. Etter valgene i 1945 ble han innenriksminister og i 1947 parlamentarisk leder.

Nagy var kritisk til kommunistpartiets program om å føre en økonomisk politikk etter sovjetisk mønster, og han kritiserte sterkt partileder Mátyás Rákosis iver etter å tvinge ungarske bønder inn i jordbrukskollektiver med makt. Parallelt med å være politiker var Nagy professor ved Det samfunnsøkonomiske og Det landbruksvitenskapelige universitetet.

Statsminister (1954–1955)

I 1954, etter den sovjetiske statslederen Josef Stalins død og påfølgende politiske tøvær, ble Nagy utnevnt til Ungarns statsminister. I sin første radiosendte tale proklamerte han en «ny etappe» i den økonomiske politikken, som gikk ut på å bremse den sterke ensidige satsingen på tungindustri. Landbrukspolitikken skulle gjennomgå en kursendring, og den økonomiske politikken skulle fokusere på å øke befolkningens levestandard ved å senke prisene på matvarer og produsere flere basisvarer. Nagy lovet å ta et oppgjør med Stalin-tidens terror i Ungarn, da tusenvis av ungarere ble fengslet og deportert, noe som resulterte i at uskyldig dømte fanger ble løslatt.

Kommunistpartiet var imidlertid splittet i sin bedømmelse av Nagys nye og mer liberale linje. Den stalinistisk orienterte partilederen Mátyás Rákosis tilhengere fikk stadig større oppslutning i partiet, og i april 1955 ble Nagy avsatt som statsminister, til tross for bred folkelig støtte og støtte blant studenter og den ungarske intellektuelle eliten.

Opprøret i 1956

Budapest 1956
Folkemengde i Budapest under 1956-revolusjonen.
Av /Fortepan.
Lisens: CC BY SA 3.0
Ungarn 1956
Opprørere mot det sovjetiske styret med det ungarske flagget på toppen av en sovjetisk tanks. 2. november 1956.
Av /NTB Scanpix.

Den 23. oktober 1956 brøt det ut folkelige protester i Budapest mot det sittende kommuniststyret. Protestene ble besvart med væpnet angrep fra sikkerhetspolitiet og de sovjetiske styrkene som var stasjonert i landet, men massene slo tilbake med hjemmelagde molotovcocktails og fikk støtte fra ungarske soldater som var på folkets side. Opprørerne holdt fast ved sine krav om en mildere politisk linje og gjeninnsettelse av Nagy som statsminister – et krav som ble innfridd 24. oktober.

Nagy gjeninnsatt som statsminister

I sin radiotale til det ungarske folk den 25. oktober 1956 manet Nagy folket til ro, og lovet å starte forhandlinger med Sovjetunionen om tilbaketrekking av sovjetiske tropper på ungarsk jord. 27. oktober kunngjorde han sin nye regjering, bestående av kommunister og to medlemmer fra Småbrukerpartiet. Nagy lovet en helt ny politisk kurs, oppløsning av det forhatte hemmelige politiet, legalisering av alle politiske partier og amnesti til alle som hadde deltatt i opptøyene. Dagen etter fremforhandlet han en våpenhvile med de sovjetiske styrkene som angrep Budapest, deretter kunngjorde Nagy at han vil ta inn medlemmer fra ytterligere to ikke-kommunistiske partier i sin nye «nasjonale regjering».

Talen som vakte størst begeistring i befolkningen ble holdt den 31. oktober: Han kunngjorde at Sovjetunionen hadde gått med på å trekke sine styrker ut av Ungarn og at han som statsminister ville starte forhandlinger om å trekke Ungarn ut av den østeuropeiske forsvarsalliansen Warszawapakten. Lite visste han om at Sovjetunionens medgjørlighet bare var taktikk; målet var skape ro mens Sovjetunionen kunne konsentrere seg om å sende militære forsterkninger til Ungarn.

Sovjetunionens angrep

Imre Nagy
Imre Nagy taler i radioen 2. november 1956, dagen etter at sovjetiske styrker ankom Ungarn.
Av /NTB.

De sovjetiske styrkene ankom grensen til Ungarn natt til 1. november, og angrepet på Budapest startet 4. november 1956. Klokken 5.20 om morgenen holdt Nagy en dramatisk tale rettet til det internasjonale samfunn: «Imre Nagy taler her, den ungarske folkerepublikkens statsminister. I dag tidlig startet de sovjetiske troppene et angrep på vår hovedstad med den opplagte hensikt å styrte den legitime ungarske demokratiske regjeringen. Våre tropper er i kamp! Regjeringen er på plass! Jeg erklærer dette i det ungarske folks og hele verdensopinionens navn.»

Nagy og hans nærmeste medarbeidere søkte tilflukt i den jugoslaviske ambassaden i Budapest. De forlot ambassaden 22. november etter at den nye ungarske regjeringen hadde lovet dem fritt leide. De sovjetiske okkupasjonsstyrkene arresterte likevel umiddelbart Nagy og fraktet ham til Romania der han ble holdt i husarrest. I april 1957 ble Nagy utlevert til Ungarn og formelt arrestert, anklaget for høyforræderi. Rettssaken mot ham, som ble holdt hemmelig for offentligheten, varte fra 9. juni til 15. juli 1958. Nagy holdt til det siste fast ved sin uskyld og erklærte at han hadde tjent sitt folk, men ble dømt til døden og henrettet den 16. juli 1958.

Etterspill

Offisiell begravelse 1989
16. juni 1989 (31-årsdagen for hans henrettelse) ble det arrangert en direkte TV-sendt høytidelig offentlig begravelse for Nagy i Budapest. 6. juli samme år ble dommen mot ham erklært for ugyldig.

Etter 1956 var det forbudt å diskutere opprøret offentlig. Men i løpet av det politiske tøværet i Øst-Europa på 1980-tallet ble oppstanden i 1956 og Nagys henrettelse i stadig større grad tematisert. I juni 1988 opprettet ofrene for 1956-revolusjonen en organisasjon som krevde en gransking av hendelsene i 1956 og av rettssaken mot Nagy og de andre som ble dømt til døden. Det ungarske kommunistpartiet rehabiliterte Nagy, ekshumerte ham og arrangerte den 16. juni 1989 (31-årsdagen for hans henrettelse) en direkte TV-sendt høytidelig offentlig begravelse i Budapest. Ledende politikere og samfunnstopper holdt taler til ære for ofrene i 1956, deriblant en ung studentrepresentant, Viktor Orbán (senere statsminister), som hadde sin første store offentlige opptreden ved denne anledningen.

Dommen mot Imre Nagy ble den 6. juli 1989 erklært ugyldig av Ungarns høyesterett. Rehabiliteringen av Imre Nagy var ett av flere tiltak som ble gjennomført av det ungarske kommunistregimet som på slutten av 1980-tallet besto av en yngre og mer liberal generasjon. Tiltakene banet vei for avviklingen det kommunistiske ettpartisystemet og innføringen av demokrati i 1990.

Utgivelser

De fleste av Nagys skrifter er samlet i følgende verk (oversatt fra ungarsk): On Communism, in defense of the new course (1957).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg