Knut Westad var en norsk tegneserieskaper og illustratør, best kjent som den første norske tegneren av Fantomet og en av Norges første profesjonelle tegneserieskapere for bladmarkedet.
Knut Westad
Faktaboks
- Født
- 16. juli 1955, Hamar
- Død
- 29. mars 2017, Sandefjord
Bakgrunn
Westad var interessert i tegning og tegneserier fra barndommen, med unntak av noen år i tenårene da han var mest opptatt av gitar og musikk. Medlem nummer 319 i Fantomet-klubben kom på trykk med en fantegning på brevsidene i 1969, og i 1977 møtte han personlig opp på kontoret til Semic/Nordisk forlag med egne tegninger.
Han ble hyret til å illustrere redaksjonelt stoff og enkelte omslag, men måtte gå via den svenske Fantomet-redaktøren Ulf Granberg for å bli godtatt som en av de seks offisielle Fantomet-tegnerne som produserte stoff for Skandinavia. Debuten var den 32 sider lange historie «Karneval i Rio» (1979) i det svenske Fantomet-bladet, siden utgitt i Norge, Finland, Spania, Vest-Tyskland og Australia. Frem til og med 1989 tegnet han tolv lange historier, fire ensidere og mange omslag, flere av historiene ble skrevet av Eirik Ildahl.
Han skrev og tegnet også Pink Panter, samt tegnet omslag for Lyn Gordon, Helgenen, Agent X9, Buster og Lynvingen (Batman) for Semic.
Etter Fantomet
Westad var med på oppstarten av skrekkantologien Rødt, hvitt og rått (1988–1989), og skrev og illustrerte den aller førstemalte norske tegneserien, miljøthrilleren Tåkehauk, som gikk som føljetong i Bellona-magasin fra 1989 til 1990. For samme magasin laget han den 16 sider lange Fantomet-historien «Dødelig last» (1989).
Westad slet med diabetes hele livet, og i 1991 fikk han et slag som lammet tegnehånden. Han måtte lære seg å tegne med venstre hånd.
Han vant Kulturdepartementets tegneseriepris for I ramnens skugge (1994), laget i samarbeid med Rolf Losnegård og og Ragnhild B. Nilsen. I 1996 kom Helt på jordet, en tegneseriebiografi om predikanten Hans Nielsen Hauge.
Hovedverk og julehefter
Tegneserieromanen Tigalo (1998–2001) var Westads mest ambisiøse serie, med en idé som stammet fra 1986. Dette var en thriller utgitt som to album, der historien spant rundt den mulige eksistensen av et 8000 år gammelt asiatisk masseødeleggelsesvåpen. Her slapp Westad seg tegnemessig løs i en klassisk og elegant svart/hvitt-stil, som både minnet om gamle forbilder som Alex Raymond og Hal Foster, men også mer moderne tegnere som Frank Miller og Arthur Ranson.
Westad jobbet i flere år med en tegneserieversjon av Peer Gynt, i samarbeid med Mari Tangen, men den ble aldri utgitt. Hans siste serier var en oppdatering av juleheftet Ingeniør Knut Berg på eventyr fra 2007 til 2009, laget i samarbeid med Jon Bing og Tor Åge Bringsværd, samt omslag til Vangsgutane fra 2006 til 2009, 2012 og 2013.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.