Ovenstad er den enkeltperson som i størst utstrekning har bidratt til å kartlegge og framstille Hærens eldre historie, dels gjennom en omfattende plansjeverk, dels gjennom et biografiverk med utspring i den systematiserte framstillingen i plansjene. Dette litografiske plansjeverket er kjent som Hærens rulle. Oversikter over Hærens struktur, organisatoriske oppbygging med avdelinger og avdelingssjefer, var ikke gjort før Ovenstad tok fatt på oppgaven. Han undersøkte blant annet arkivene i København. Arbeidet resulterte i et plansjeverk på til sammen 53 store blad, med en komplett oversikt for perioden 1628–1818. 1628 var året da Hæren ble etablert i Norge. Arbeidet skjedde på oppdrag fra Forsvarsdepartementet, og plansjene ble utarbeidet i perioden 1920–1948, og er bevart i Riksarkivet.
Gjennom arbeidet med rullene opparbeidet Ovenstad seg et kartotek med over 7000 offiserer. Disse var underlaget for hans tobindsverk med militærbiografier for den norske hærs offiserer, for årene 1628 til 1814, utgitt i bokform 1948–1949, etter først å ha vært publisert som hefter i abonnement.
Til Hærens 300-årsjubileum i 1928, utarbeidet Ovenstad et historisk festskrift, utgitt i et opplag på 8000 som et spesialnummer av Underofficersbladet: Norges Underofficerers Hilsning og Hyldest til Den norske Hær 1628–1928; et skrift som i sin tur ble hyllet av høyere offiserer og i offentligheten. Ovenstad bidro også til å kaste lys over rollen til de norske underoffiserer, blant annet gjennom Norsk Militært Tidsskift.
Ovenstad søkte avskjed fra Hæren før oppnådd aldersgrense i 1929.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.