Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Olai Ovenstad

Edvard Olai Pedersen Ovenstad

Født
19. april 1870, Lier
Død
28. juni 1954, Oslo
Stabsfanejunker Olai Ovenstad fotografert i 1910.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Olai Ovenstad var en norsk underofficer og militærhistoriker som er best kjent for sitt arbeid med en oversikt over Hærens eldre struktur og ledelse. Han skrev også et biografiverk over den norske hærs offiserer. Begge verkene omhandler perioden 1628–1814.

Ovenstad var stabsoffiser og arkivar ved Generalstaben. Han var også en aktiv skribent blant annet i Norsk Militært Tidsskrift og Befalsbladet, begge utgitt av hans egen organisasjon, Befalslaget (tidligere Norges Underofficersforening; nå Norges offisers- og spesialistforbund).

Militær karriere

Olai Ovenstad startet sin militær utdanning ved Feltartilleriets underofficerskole i 1889, og avla der overkonstabeleksamen (1890) og underoffiserseksamen (1893). Etter tjeneste som overkonstabel ved Feltartilleriets 1. korps i Oslo ble han i 1896 ansatt som sersjant ved 1. linjebatteri i 1. artillerikorps. I 1904 ble han ansatt som stabsfanejunker ved Kommanderende Generals kontor, der han ble værende til 1929.

Fra 1897 var Ovenstad lærer i skriving, og deretter norsk, tegning og landmåling, ved sin gamle underoffisersskole, og i 1912 underviste han i tegning ved Kavaleriets underoffisersskole. Ved siden av sin militære stilling virket han som skrivelærer ved Treiders handelsskole (1905–1910) og Den kvindelige industriskole (1910–1918). Selv var han elev ved kveldskurs på Den kongelige kunst- og håndverksskole. Ovenstad drev også med landmåling og oppmålsarbeid.

Militærhistorisk arbeid

Ovenstad er den enkeltperson som i størst utstrekning har bidratt til å kartlegge og framstille Hærens eldre historie, dels gjennom en omfattende plansjeverk, dels gjennom et biografiverk med utspring i den systematiserte framstillingen i plansjene. Dette litografiske plansjeverket er kjent som Hærens rulle. Oversikter over Hærens struktur, organisatoriske oppbygging med avdelinger og avdelingssjefer, var ikke gjort før Ovenstad tok fatt på oppgaven. Han undersøkte blant annet arkivene i København. Arbeidet resulterte i et plansjeverk på til sammen 53 store blad, med en komplett oversikt for perioden 1628–1818. 1628 var året da Hæren ble etablert i Norge. Arbeidet skjedde på oppdrag fra Forsvarsdepartementet, og plansjene ble utarbeidet i perioden 1920–1948, og er bevart i Riksarkivet.

Gjennom arbeidet med rullene opparbeidet Ovenstad seg et kartotek med over 7000 offiserer. Disse var underlaget for hans tobindsverk med militærbiografier for den norske hærs offiserer, for årene 1628 til 1814, utgitt i bokform 1948–1949, etter først å ha vært publisert som hefter i abonnement.

Til Hærens 300-årsjubileum i 1928, utarbeidet Ovenstad et historisk festskrift, utgitt i et opplag på 8000 som et spesialnummer av Underofficersbladet: Norges Underofficerers Hilsning og Hyldest til Den norske Hær 1628–1928; et skrift som i sin tur ble hyllet av høyere offiserer og i offentligheten. Ovenstad bidro også til å kaste lys over rollen til de norske underoffiserer, blant annet gjennom Norsk Militært Tidsskift.

Ovenstad søkte avskjed fra Hæren før oppnådd aldersgrense i 1929.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg