Behovet for en aksjonsgruppe direkte underlagt Milorgs sentralledelse (SL) oppstod våren 1944. Da ba den sivile hjemmefrontledelsen SL om hjelp til å utføre sabotasje mot NS-regimets arbeidskontorer. Sabotasjeplanene gikk ut på å forstyrre de pågående forberedelsene til en storstilt innkalling av tre årsklasser (1921–1923) med unge menn til Arbeidstjeneste (AT). Hjemmefrontledelsen fryktet at denne innkallingen vil bli første skritt på veien mot en tvungen mobilisering av norsk ungdom til tysk krigstjeneste. Sentralledelsen ville gjerne bistå, men på dette tidspunktet disponerte verken SL eller Milorgs distriktsorganisasjoner egne sabotasjegrupper.
De tre første aksjonene ble planlagt i begynnelsen av mai 1944. De tok sikte på å ødelegge registre og kartotekkort for innkalling av tre årsklassene, men kun en av aksjonen ble vellykket og flere unge milorg-gutter ble arrestert. Fremfor å benytte lokale og relativt uerfarne milorg-lag, kom SL frem til at aksjonene burde utføres av spesialtrente operatører fra Kompani Linge. Disse ville ha bedre forutsetninger for å lykkes å utføre aksjonene. Ikke bare var KLP-agentene bedre trent, men de opererte også «under-cover» og ville derfor være langt vanskeligere å spore for Gestapo og deres hjelpere i det nazistiske norske Statspolitiet. Spesialsoldatene som det her var tale om, opererte i Oslo og det sentrale Østlandsområdet. De var imidlertid fordelt på flere ekspedisjoner, og de skulle utføre parallelle oppdrag i forskjellige distrikter. Den nye gruppen måtte derfor ha en leder som både kunne være et mellomledd mellom SL og de enkelte operatørene. Dernest måtte vedkommende koordinere planleggingen og lede aksjonene, i de tilfeller hvor han fant dette nødvendig eller hensiktsmessig.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.