Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Djosers gravkompleks i Sakkara, med hans berømte trappetrinnspyramide i bakgrunnen. I forgrunnen sees en moderne rekonstruksjon av heb-sed paviljongene som ble bukt til å feire en fornyelse av kongens regjering. Foto: Anders Bettum
.
Lisens: fri

Sakkara er en egyptisk landsby, ca. 20 kilometer sør for Kairo og 5 kilometer vest for Nilen. Området er særlig kjent som gravsted for flere konger i Det gamle Egypt, med flere pyramider datert til om lag 2630–2610 fvt.

Faktaboks

Uttale
sakkˈara
Etymologi
arabisk ‘haukereir’
Også kjent som

Saqqara

Den nærliggende byen Memfis var hovedstaden i det gamle riket (ca. 2543–2120 fvt.) og et viktig religiøst, politisk og militært knutepunkt gjennom hele den faraoniske historien.

Blant de viktigste monumentene som er bevart i Sakkara finner vi den mektige trappetrinnspyramiden som ble oppført av kong Djoser (ca. 2592–2566 fvt.). Trappetrinnspyramiden er den første kjente av sitt slag, med en størrelse ukjent inntil da, og en hall med midtskip flankert av presist formede sandsteinsøyler. Disse er riktignok ikke helt frittstående, men forbundet med et bakenforstående veggstykke. Dette er den første kjente opptreden av søyle av naturstein i arkitekturhistorien. Arkitekten har antakelig vært Imhotep.

Det finnes også flere mindre pyramider. Best bevart av disse er pyramidene til Userkaf og Wenis av det femte dynasti (ca. 2435–2306 fvt.), den siste kjent for pyramidetekstene som dekorerer veggene i gravkammeret. I området ligger også Serapeum, hvor de hellige Apis-oksene ble gravlagt i underjordiske grotter, samt en rekke mastabaer og klippegraver for lokale stormenn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg