Foranledningen for oppstarten av bedriften var mangel på bomullsgarn som et resultat av den økonomiske krisen etter Napoleonskrigene. 26. mars 1818 ble Drammens Bomuldsspinderi stiftet av tre kjøpmenn og en farver. Initiativtager var kjøpmann Hovel Helseth, mens de tre andre var farver H. Strand, kjøpmann Iver Olsen og tidligere lensmann, kjøpmann T. O. Bache. Flere av byens handelshus hadde gått over ende i kjølvannet av krigen, men i kretsen rundt Hans Nielsen Hauge var det flere små kjøpmenn som startet opp små bedrifter.
I juni 1818 startet arbeidet med å konstruere maskinene, som var «1 vulf, 1 kardemaskin, 1 strekk og 1 sluppmaskin, samt 1 spinnemaskin og 1 hesp», den hånddrevet kardemaskin ble satt i drift allerede i oktober i 1818. To år senere, 3. juni 1820, reiste Hans Nielsen Hauge til Solbergelva, der han skaffet seg opplysninger om Solbergvassdraget, og kort tid etter kom planer om flytting av Drammen Bomuldsspinderi til Solbergelva med sikte på overgang til drift med vannkraft. Her skulle det bygges en toetasjes driftsbygning for spinneriet og en stampemølle.
Produksjonsresultatet etter åtte til ni måneders drift med håndkraft var 600 pd bomullsgarn som delvis ble solgt til husmødre og veversker i Drammen, og delvis gikk med til stoffer som interessentenes familier fikk ved siden av overskudd. Produksjonen som startet opp ved Solbergelva i en tidligere sjøbod, begynte våren 2021. Anleggsomkostningene var «1074 Spd, 1 mark og 22 skilling».
I 1883 kjøpte spinneriet Solberg gods av dr. Kamstrup i Drammen. Godset omfattet omkring 700 mål dyrket mark og 20 000 mål skog, med rundt 20 hester og 80 kyr. Eiendommen omfattet et teglverk, samt et sagbruk, og bedriften ble omdefinert til et «bruk», slik som også hadde foregått med enkelte finske tekstilbedrifter.
Perioden mellom 1914 og 1916 var utfordrende økonomisk for selskapet, og i 1915 ble godset lagt ut til salgs, og teglverket ble lagt ut for salg i 1916. Bedriften trengte kapital til investeringer. Daværende disponent valgte en forsiktig strategi og ville muliggjøre investeringene uten store lån. Et nytt veveribygg ble oppført i 1914 og 200 vevstoler installert.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.