Bønn for Tsjernobyl har blitt hennes største suksess. Den er en krønike over følgene av Tsjernobyl-katastrofen, som ikke interesserer seg nevneverdig for de tekniske eller storpolitiske sidene ved katastrofen, men som tar for seg det Aleksijevitsj kaller «Tsjernobyl-verdenen».
Boka er basert på forfatterens intervjuer med mennesker som på den ene eller andre måten ble berørt av katastrofen, enten direkte ved at de eller noen av deres nærmeste ble syke eller døde av strålinga, eller indirekte ved at de måtte flytte fra hjemmene sine. Monologene er uavhengige av hverandre, med utgangspunkt i forskjellige steder, med forskjellig tidshorisont og ulike fortellerstemmer. Samtidig danner de et hele og gir et både bredt og detaljert innblikk i livet til de ulike hovedpersonene.
Bønn for Tsjernobyl krysser sjangre. Den er møysommelig belagt dokumentarisk, basert på over 500 intervjuer. Samtidig er dette materialet behørig organisert av forfatteren i henhold til de to sjangrene monologer og kor. Disse utgjør en polyfon helhet i den forstand at de ikke smeltes sammen til et enhetlig perspektiv, men får stå som representanter for seg selv og sitt verdenssyn. Boken er dessuten organisert i tre hovedkapitler som tar for seg fortid, nåtid og framtid og på den måten skaper en dynamisk utvikling i teksten.
Materialet er dessuten språklig bearbeidet. Selv om teksten er basert på intervjuer, er forfatterens tilstedeværelse redigert bort, slik at stemmene framstår som rene og leseren får inntrykk av å lese de levde liv. Både Aleksijevitsj’ organisering av materialet og den språklige bearbeidinga gir krøniken en litterær verdi som overgår det man vanligvis forbinder med dokumentarsjangeren.
Kommentarer (4)
skrev Lars Nygaard
svarte Kjell-Olav Hovde
skrev Jan Olesen
svarte Martin Paulsen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.