Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Thrine Schibsted
Susanne Adolphine Cathrine Munthe
Født
17. november 1850, Stange
Død
31. mai 1933, Oslo
Virke
Aviseier
Familie

Foreldre: Generalmajor og statsråd Adolph Fredrik Munthe (1817–1884; se NBL1, bind 9) og Karen Emilie («Kaja») Hansen (1820–1884).

Gift i 1878 med redaktør og aviseier Amandus Schibsted (1849–1913).

Søster av Holm Hansen Munthe (1848–1898); svigermor til Einar Fredrik Lindboe (1876–1953); mormors mor til Tinius Nagell-Erichsen (1934–2007).

Thrine Schibsted

Thrine Schibsted, bilde fra Norsk biografisk leksikon

Thrine Schibsted
Av /NTB Scanpix ※.

Thrine Schibsted var Norges første kvinnelige aviseier. Hun var datter av Adolph Fredrik Munthe og gift med Amandus Schibsted.

Hun ble eier og administrativ leder for Aftenposten etter mannens død i 1913, men overlot den daglige redaksjonelle driften til betrodde medarbeidere. Hun hadde vært en nyttig rådgiver for sin mann, og fulgte i hans fotspor når det gjaldt avisens videre utvikling.

Gjennom ekteparets to døtre og deres etterkommere, kom først familiene Riddervold og Lindboe, senere også familiene Huitfeldt og Nagell-Erichsen inn i avisdriften. De videreutviklet avisen og flere virksomheter som et familieselskap frem til 1988 (nå Schibsted ASA).

Bakgrunn

Thrine Schibsted var datter av offiseren og politikeren Adolph Fredrik Munthe, statsråd i Armédepartementet. Som datter i en embetsmannsfamilie var hun vant til stor selskapelighet. Denne erfaringen kom godt med da hun 28 år gammel giftet seg med Amandus Schibsted og flyttet inn i Aftenposten-huset, der hun ble en trofast medhjelper i et hus med utstrakt gjestfrihet. De fikk to barn, døtrene Hildur og Gudrun.

Overtok Aftenposten

Selv om Thrine Schibsted hele tiden hadde vært sterkt engasjert i mannens avisvirksomhet og bistått med råd, stod hun likevel overfor store og ukjente utfordringer da hun i 1913 plutselig måtte overta ansvaret alene. Den første tiden etter mannens død viste hun seg ikke i avisen, men deretter styrte hun med myndig hånd.

Hun blandet seg ikke inn i avisens redaksjonelle standpunkter og ga sine redaktører vide fullmakter, men var alltid tilgjengelig med kloke råd og gode ideer. Både i redaksjonen og i forretningsavdelingen delegerte hun sin myndighet til personer som hadde hennes fulle tillit.

Hun engasjerte seg også i hovedstadens kulturliv, blant annet som medlem av tilsynskomiteen for Deichmanske bibliotek og styremedlem i Foreningen Det gamle Christiania (forløperen til Oslo Bymuseum). Hun var innehaver av Norges Røde Kors’ hederstegn.

Døtrene overtok

Ettersom Thrine og Amandus Schibsted ikke hadde sønner, ble det døtrene som gjennom sine ekteskap kom til å føre Aftenposten videre. Gudrun ble i 1903 gift med lege Hans Ludvig Carl Huitfeldt, og Hildur giftet seg året etter med overlege Einar Fredrik Lindboe. Hos Huitfeldt var det tre barn, hvorav eldstedatteren Cathrine ble gift med Hans Julius Riddervold, mens Margrete Lindboe, som var eldst av to barn, ble gift med høyesterettsadvokat Leif Nagell Erichsen. Både Nagell Erichsen og Riddervold fikk etter hvert fremtredende stillinger i Aftenposten. Svigersønnene var til stor støtte og hjelp for Thrine Schibsted i hennes daglige ledelse av avisen. I 1931 begynte også dattersønnen Henrik Jørgen Huitfeldt i Aftenposten.

Ettermæle

Med Thrine Schibsteds død i 1933, og med døtre og svigersønner som Aftenpostens nye eiere, begynte en ny tidsepoke i avisens historie. Tiden da avisen utgjorde en enhet som hjem og arbeidssted, og med en sjef med omsorg for alle, var nå ugjenkallelig slutt.

Thrine Schibsted var høyt elsket og beundret av hele personalet i Aftenposten, men hennes karakterstyrke og innsatsvilje skaffet henne også beundring utenfor avisen. Da hun markerte sin 80-årsdag 17. november 1930, skrev Tidens Tegn blant annet «Skjønt fru Schibsted overfor almenheten har inntatt en tilbaketrukken stilling, har hun sin betydelige del i den utvikling hennes blad har gjennomgått i de senere år. Som aviseier har fru Schibsted fortsatt de tradisjoner Amandus Schibsted med så store resultater grunnla.»

Portretter

  • Byste av Trygve Thorsen, 1933; Aftenposten

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hoemsnes, Ole Norvall: Biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave
  • Mortensen, Harald (1941): Opptegnelser over Schibsted-slekten
  • Meyer, Ulla (1943): Norske kvinner
  • Diesen, Einar: Amandus Schibsted: En mann og hans verk. 1849–1949, særtrykk av Aftenposten 5. mai 1949
  • Wasberg, Gunnar Christie (1960): Aftenposten i hundre år, 1860–1960
  • Dahr, Eva Braathen (1984): Ukens Nytt i 99 år
  • Jor, Finn (1989): Chr. Schibsteds Forlag, 150 år

Faktaboks

Thrine Schibsted
Historisk befolkningsregister-ID
pf01052721063686

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg