Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Tomahawk
SDASM Archives.

Tomahawk er et amerikansk jetdrevet subsonisk mellomdistanse kryssermissil, som kan avfyres fra overflatefartøy og fra neddykket undervannsbåt.

Faktaboks

Uttale
tˈåməhåk
Etymologi
Fra algonkintomahawk’, et slag- og kastevåpen.
Også kjent som

BGM-109, TLAM (Tomahawk Land-Attack Missile)

Historie

Tomahawk sin første vellykkede prøveoppskyting fra en undervannsbåt var i 1978, og missilet ble tatt i bruk av den amerikanske marinen i første halvdel av 1980-tallet på kryssere, jagere, undervannsbåter, og på slagskipene i Iowa-klassen. I siste halvdel av 1990-tallet ble Tomahawk også tatt i bruk av den britiske marinen på undervannsbåter. Tomahawk-missiler ble første gang brukt i strid i 1991 under Golfkrigen 1990–1991.

En landbasert versjon kalt BGM-109G Gryphon, som var et taktisk kjernevåpen, ble også utviklet. Denne ble utplassert i Europa fra 1983, og ble etter INF-avtalen fjernet igjen i 1991. En versjon av missilet for bruk fra fly ble også utviklet, men ble ikke satt i produksjon.

Spesifikasjoner

Tomahawk kan programmeres til å følge havoverflaten og terrenget i meget lav høyde og derved unngå radardeteksjon. Missilet er utstyrt med en turbofanmotor (se flymotor), og har en hjelperakett for å øke hastigheten i startfasen. Missilets stridshode kan ha kjernefysisk ladning, vanlig sprengstoff eller klaseammunisjon.

  • Vekt: 1200 kilogram (1450 kilogram med hjelperakett)
  • Stridshode (masse): 454 kilogram (konvensjonell sprengstoffladning)
  • Lengde: 5,56 meter (6,17 meter med hjelperakett)
  • Diameter: 52 centimeter
  • Rekkevidde: 900 nautiske mil (1667 kilometer)
  • Hastighet: 880 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg