Allerede året etter åpningen av Torp flystasjon ba ordfører Fridtjof Bøe samferdselsdepartementet om å tillate sivil trafikk ved flyplassen. Dette ble innvilget, og 24. oktober 1957 ble det avholdt konstituerende generalforsamling i det nye andelslaget Torp flyplass.
15. oktober 1959 ble den nye sivile driften av flyplassen åpnet, ved innvielse av nytt ekspedisjonsbygg og flytårn. Den sivile trafikken var såvidt startet opp, ved at Fred Olsens flyselskap allerede i 1958 hadde landet med et DC-3 på charterflyvning. Dette gjentok de også i april 1959.
I årene som fulgte kom det flere etableringer ved flyplassen, med blant annet flyskole og stadig flere charterflyvninger, uten at det ble den store trafikkveksten man hadde håpet på. I 1980 var trafikktallene såvidt passert 8000 reisende.
I 1984 begynte det å svinge oppover for Torp. Da etablerte Norsk flytjeneste AS linjetaxirute til Stavanger lufthavn, Sola, i tillegg til at Busy Bee – et datterselskap av Braathens SAFE – etablerte seg med ruter til Stavanger, Haugesund og Bergen. Etter dette vokste flyplassen raskt, og i 1987 passerte man 100 000 reisende passasjerer.
Norsk flytjeneste AS (tidligere Vestfoldfly AS), som var etablert ved flyplassen, ble i 1985 overtatt av AS Kosmos, og skiftet navn til NorskAIR. I 1989 ble dette flyselskapet overatt av Widerøes flyveselskap AS, og med Widerøes etablering av Widerøe NorskAIR og dets inntog på flyplassen kom oppsvinget mange hadde håpet og ventet på. Ruter fra Sandefjord til København og London kom igang, samt at charterselskaper etablerte faste avganger til Gran Canaria.
Widerøe NorskAIR etablerte et nærmere samarbeid med SAS, og fusjonerte etterhvert inn i Widerøes flyveselskap AS. Dette medførte utskifting av flytyper, og en satsing mot større fly.
I 1997 etablerte Ryanair seg på Torp, med rute mot London lufthavn, Stansted. Dette, sammen med nedleggelsen av Oslo lufthavn, Fornebu i 1998 førte til en kraftig vekst for Sandefjord lufthavn, Torp.
I 2017 var Torp den lufthavnen i Norge som hadde størst trafikkvekst, og det var kun Gardermoen og Bergen/Flesland som dette året hadde større utenlandstrafikk enn Torp.
I 2018 flys det ruter ut fra flyplassen til cirka 25 utenlandske destinasjoner, samt til de største byene innenlands i Norge. I tillegg til dette opereres det en vesentlig chartertrafikk ved flyplassen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.