Lokaliseringen av ny hovedflyplass på Gardermoen var svært omdiskutert og debattert. Allerede i 1946 var Gardermoen blitt foreslått som ny hovedflyplass for Østlandet. Det var en lokal avis som fremmet dette forslaget sammen med Ludvig G. Braathen, grunnleggeren av Braathens SAFE.
En regjeringsrapport anbefalte i 1970 at det burde bygges en ny hovedflyplass i Hobøl, men slo også fast at tidspunktet burde settes noe frem i tid. I løpet av 1970-tallet jobbet de sosialistiske partier og sentrumspartiene for å redusere de statlige investeringene på Østlandet, for å øke utviklingen i distriktene. Dette førte til at Stortinget i 1983 vedtok å beholde Fornebu, og utvide med en større terminal der.
Det skulle snart vise seg at trafikken vokste raskere enn hva Fornebu kunne takle. Allerede i 1985 var trafikken over Fornebu så høy at det ble bestemt at man fra 1988 skulle flytte all internasjonal trafikk til Gardermoen.
Da Hobøl ble foreslått i 1970, ble det satt av arealer til dette. Disse ble nå frigitt, og man valgte å gå videre med Gardermoen, samtidig som Hurum ble lansert som et alternativ. Regjeringen gikk inn for Gardermoen i sin konklusjon, men et flertall i Stortinget bestemte seg i 1988 for å legge hovedflyplassen til Hurum. Samferdselsminister Kjell Borgen valgte etter dette å fratre sin stilling.
I 1989 kom rapporter om ugunstige værforhold på Hurum. Det ble tatt til kraftig motmæle mot dette fra både piloter og meteorologer, der flere mente at undersøkelsene var manipulert. To regjeringskomiteer ble oppnevnt, men begge konkluderte med at det ikke var uregelmessigheter i undersøkelsene.
Siden Hurum ikke lenger kunne brukes, anbefalte regjeringen igjen Gardermoen som lokalisering. Høyre ønsket å bygge i Hobøl, men valgte å støtte Arbeiderpartiet i behovet for å få en ny hovedflyplass på plass så snart som mulig, og 8. oktober 1992 vedtok Stortinget bygging på Gardermoen.
Samtidig bestemte Stortinget at 50 prosent av trafikken til den nye hovedflyplassen skulle foregå med kollektive transportmidler, og vedtok derfor også bygging av en høyhastighets jernbane – Gardermobanen.
Selv etter at valget var tatt, pågikk debatten videre. Flere mente at Gardermoen var valgt med bakgrunn i forfalsket dokumentasjon.
I august 1993 tok samferdselsminister Kjell Opseth det første spadestikket til den nye hovedflyplassen, som den 13. statsråden som behandlet utbyggingen. Om lag 300 husstander måtte flytte for å gjøre plass til utvidelsene. Arbeidene pågikk fra 13. august 1993 til oktober 1998. Opprinnelig dekket Oslo lufthavn et område på 148 000 kvadratmeter.
Den nye hovedflyplassen, Oslo lufthavn Gardermoen, ble offisielt åpnet 8. oktober 1998. Det første flyselskapet som startet ruteflyvning var lavprisselskapet Color Air. Flyplassen er senere utvidet med nye terminaldeler, og i april 2017 sto et helt nytt terminalbygg klart til de reisende. Lufthavnen innførte da ny nummerering av gatene, basert på hvilken terminal de lå i.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.