Norden er et historisk-geografisk fellesnavn på Danmark, Grønland, Finland, Færøyene, Island, Norge, Sverige og Åland.
Faktaboks
- Også kjent som
-
finsk Pohjoismaat
færøysk Norðurlond
islandsk Norðurlöndin
Norden er et historisk-geografisk fellesnavn på Danmark, Grønland, Finland, Færøyene, Island, Norge, Sverige og Åland.
finsk Pohjoismaat
færøysk Norðurlond
islandsk Norðurlöndin
Norden omfatter de nordeuropeiske landene Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, inklusiv de tre selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland.
Grønland er Europas og verdens største øy, mens Island er Europas nest største øy. Fem av verdens lengste fjorder er i Norden: Scoresbysund (Grønland), Sognefjorden (Norge), Independencefjorden (Grønland), Kangerlussuaqfjorden (Grønland) og Hardangerfjorden (Norge).
Den skandinaviske fjellkjede er Europas lengste fjellkjede på nesten 1300 kilometer, der vi også finner Nord-Europas høyeste fjell; Galdhøpiggen. Vänern og Vättern er de to største innsjøene i Norden.
Det nordiske samarbeidet er både politisk, økonomisk og kulturelt forankret. Det offisielle samarbeidet foregår innenfor rammene av Nordisk ministerråd.
Nordisk råd er et regionalt samarbeid mellom parlamentene i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige og de selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland. Siden etableringen i 1952 har rådets målsetting vært å enes om felles nordiske løsninger som har tydelig positiv effekt for innbyggerne i Norden. Nordisk råd har til sammen 87 valgte medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland. Rådet har én sesjon hvert år.
Nordiske språk eller nordgermanske språk, er språk som snakkes i de nordiske landene, og som hører til den germanske grenen av de indoeuropeiske språkene. Dette gjelder dansk, færøysk, islandsk, norsk og svensk.
I tillegg til de nordiske språkene snakkes finsk i Finland og ulike samiske språk i Finland, Norge og Sverige. Disse hører til de uralske språkene av den finsk-ugriske språkgreinen. I Norge tales også kvensk, som er i nær slekt med finsk, men har mange lånord fra norsk.
Inuittene på Grønland snakker inuittiske språk, som hører til den eskimoiske greina av den eskimoisk-aleutiske språkfamilien.
Danmark har vært medlem av EU (EF) siden 1973, mens Finland og Sverige ble medlemmer i 1995. Island og Norge deltar i EØS. Finland er det eneste nordiske landet som er tilsluttet eurosonen. De andre nordiske landene har nasjonale kroner som valuta.
Færøyene er ikke EU-medlem, men har inngått en fiskeri- og handelsavtale med EU. I motsetning til Danmark er Grønland ikke medlemmer av EU. Grønland hadde et flertall av nei-stemmer ved folkeavstemningen om EF i 1972, men måtte følge med Danmark inn. Etter en ny folkeavstemning i 1982 meldte Grønland seg ut av EF i 1986. Grønland er likevel tilknyttet EU ved å være definert som et «oversjøisk territorium», noe som gir delvis adgang til det indre marked, men samtidig mange unntak fra EUs politikkområder.
Åland er medlem av EU og har euroen som valuta, men har en særordning i forholdet til EU: For å opprettholde det viktige tollfrie salget på fartøyer som trafikkerer mellom Finland og Sverige, inngår ikke Åland i momsunionen.
Danmark, Island og Norge har vært medlemmer av Nato siden etableringen i 1949. Finland og Sverige sluttet seg til Natos samarbeidsprogram Partnerskap for fred (PfP) 9. mai 1994. Etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022 besluttet Finland og Sverige å søke om medlemskap i forsvarsalliansen. De to landenes søknader om medlemskap ble overlevert til generalsekretær Jens Stoltenberg 18. mai 2022.
Finland ble Natos 31. medlemsland 4. april 2023. På en pressekonferanse 3. april 2023 sa generalsekretær Stoltenberg at han «ser fram til å ønske Sverige velkommen som et fullverdig medlem av Nato-familien så snart som mulig». Etter samtaler i Vilnius 10. juli 2023 mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og generalsekretær Jens Soltenberg forut for Natos toppmøte i Vilnius annonserte Stoltenberg at Erdoğan vil fremme Sveriges Nato-søknad for den tyrkiske nasjonaforsamlingen så raskt som mulig. Sverige ble det 32. medlemsland 7. mars 2024.
Kommentarer (2)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Fyrste bilettekst har ikkje med Åland.
svarte Sten Lundbo
Tor-Ivar Krogsæter. Se bort fra mitt første svar. Takk for at du gjorde oppmerksom på dette. Jeg har rettet opp bildeteksten. Mvh Sten Lundbo
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.