Zjenotdel var det sovjetiske kommunistpartiets kvinneavdeling. Avdelingen eksisterte i perioden 1919–1930 og spilte en helt sentral rolle i arbeidet med å utforme Sovjetunionens kvinnepolitikk etter den russiske revolusjonen. Tre feministpionerer bidro sterkt i oppstarten: Nadezdja Krupskaja, Inessa Armand og Aleksandra Kollontaj.
Zjenotdel

Bakgrunn
Aleksandra Kollontaj beskrev endringene som ble gjennomført etter tsarens fall slik:
Den gamle familien, der mannen var alt og kvinnen var ingenting; i en typisk familie hadde kvinnene ingen egen vilje, ingen tid for seg selv og ingen penger, dette ble forandret foran våre øyne.
Kollantaj ble selv verdens første kvinnelige regjeringsmedlem som minister for sosiale saker i den første sovjetregjeringen (Folkekommissærenes råd) etter oktoberrevolusjonen i 1917.
To år senere opprettet hun sammen med Armand og Krupskaja kvinneavdelingen Zjenotdel, som skulle iverksette et likestillingsprogram vedtatt på den all-russiske kvinnekonferansen organisert av partiet i 1918.
Reformer


Den nye sovjetstaten innførte et nytt lovverk hvor menn og kvinner ble formelt likestilt på alle områder: Begge kjønn fikk de samme rettigheter ved skilsmisse og lik arverett. Likelønn ble lovpålagt og sovjetiske kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn. Som første land i verden tillot Sovjetunionen i 1920 abort, og det ble gratis utført på statlige sykehus. Barn født utenfor ekteskap fikk de samme rettigheter som andre barn. I tillegg ble barselpermisjon innført for nybakte mødre, samt understøttelse til dekning av barnepass.
Analfabetisme skulle bekjempes. Et viktig mål var at kvinner skulle kunne delta i den sovjetiske arbeidsstyrken på lik linje med menn.
I muslimske områder i Sovjetunionen var Zjenotdel en aktiv pådriver for såkalte avdekkingskampanjer, som ville frigjøre kvinner ved å få dem til å kvitte seg med tildekkende klesplagg.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.