Barksopper er sopp med enkle, flate og skorpeformete fruktlegeemer. Barksopper utgjør ingen systematisk gruppe. I Norge regner vi med at det er omkring 600 arter av barksopp.
barksopper
Beskrivelse
Barksoppene har enkle, flate fruktlegemer som danner alt fra tynne filmer, malingslingnende lag, skorper til hattaktigie fruktlegemer. Den sporebærende overflaten, hymenoforet, varierer fra glatt, bølget, piggete, foldet eller dekket med porer. Hos de siste formene er det imidlertid hymenium over kantene på porene, noe som ikke er tilfelle hos de ekte poresoppene.
Bestemmelse
De fleste barksoppene er enten hvite eller oker til kremfarget. Barksoppene er vanskelige å bestemme og krever mikroskopiske undersøkelser i de fleste tilfeller. Nesten alle barksopper er beskrevet på basis av mikroskopiske karaktertrekk. Noen få, som rosa barksopp og lærsoppene, kan gjenkjennes ute i skogen da de enten har en spesiell form eller farge.
Voksested
De fleste barksoppene lever saprotroft og medvirker i sterk grad til nedbrytingen av cellulose og lignin til enkle næringsstoffer. Mycel eller fruktlegemer av barksopper finnes på nesten alle døde grener og kvister i skogbunnen. Noen arter barksopp danner sopprot med trerøtter og bruker veden kun til å feste fruktlegemene.
Evolusjonær historie
Barksoppenes fellestrekk er at fruktlegemene er enkle, flate og skorpeformete. Selv om de ser like ut, har de vidt forskjellig evolusjonsmessig bakgrunn.
Fylogenetiske analyser ved hjelp av DNA viser at barksoppformen ofte er det opprinnelige utgangspunktet for fruktlegemenes utseende i de ulike systematiske gruppene. Fra disse enkle formene har det så innen de aller fleste ordener utviklet seg skivesopp, piggsopp, poresopp, fingersopp og andre mer kompliserte fruktlegemer.
Noen barksopper er til og med resultat av «baklengs evolusjon», det vil si fra mer kompliserte til enklere bygde fruktlegemer. Dessuten har vi ordenen Corticiales, barksoppordenen, som hovedsakelig omfatter sopper med fruktlegemer av barksoppform – for å gjøre det hele litt mer innviklet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.