Blågrønnbakterier, også kalt cyanobakterier, er en type bakterier som finnes naturlig i jord, luft og vann. De finnes i saltvann, ferskvann og brakkvann og mange er ekstremofile, altså tilpasset ekstreme omgivelser, som for eksempel varme kilder, saltsjøer eller ørken. Det finnes over 2000 ulike arter. Blågrønnbakterier har klorofyll og driver fotosyntese.
Faktaboks
- Uttale
-
blågrønnbakt'erier
- Også kjent som
- cyanobakterier, tidligere blågrønnalger
- Vitenskapelig navn
- Cyanobacteria
Til tross for navnet kan de ha ulike farger. I Norge kan vi se store ansamlinger av blågrønnbakterier på sjøen om sommeren når de blomstrer opp og ligger som store grønne flak på overflaten. Dette kalles vannblomst. Blågrønnbakterier finnes i det brunsvarte marebek-beltet, en inntil flere meter bred sone som forekommer langs kysten like over høyvannslinjen. Rødehavet har fått navnet på grunn av en rødfarget blågrønnbakterie, hvor den finnes i store mengder.
Som alle bakterier er blågrønnbakterier prokaryote, som betyr at de har cellevegg, men mangler organeller som cellekjerne, kloroplaster og mitokondrier. Siden blågrønnbakteriene har klorofyll og driver fotosyntese, trodde man tidligere at de hørte til algene, og de ble derfor kalt blågrønnalger.
Kommentarer (2)
skrev Evelin Maria Dooper Spange
Hei.
Under underoverskriften "Struktur og levevis" står det at "De er blant de mest nøysomme av levende organismer og klarer seg bare de får vann, luft, lys og noen mineraler.". Jeg lurer på hva som menes med "luft". Trenger bakteriene bare vann, oksygen, lys og noen mineraler, eller trenger de nitrogen også? Eller er det også andre stoffer i lufta de trenger? Spesifiser gjerne også hvilke mineraler som er vanligst at de trenger. :)
Beste hilsen,
Evelin Maria Dooper Spange
svarte Cecilie Bækkedal Sonnenberg
Hei,
Takk for spørsmålet. Luften inneholder nitrogen som blågrønnbakterier kan binde og omdanne til ammoniakk. Dette kalles det nitrogenfiksering. Siden blågrønnbakterier bruker nitrogen fra luften kan man si at de kan leve veldig nøysomt.
Hilsen Cecilie i redaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.