En fiskelupe var et apparat som registrerte fiskeforekomster og målte havdybden. En fiskelupe arbeidet etter samme prinsipper som et vanlig ekkolodd. Kraftige lydsvingninger ble sendt ut fra en lydkilde (oscillator). Ekkoet fra fisken ble tatt inn på en skjerm og ble vist som horisontale lysstreker. Fiskelupen ble benyttet sammen med vanlig ekkolodd, men har nå fått mindre anvendelse.
Fordelen med fiskelupen i forhold til et vanlig ekkolodd var at det på et katodestrålerør («skjermen») ble presentert signalet fra hver enkelt puls. Dette gjorde at fiskeskipperen fikk et bedre bilde av fiskeforekomsten og bunntype i forhold til det han fikk kun fra et litt dårlig papir-ekkogram. Spesielt var denne informasjon nyttig under fiske ved bunnen med garn og snurrevad.
Da det ble slutt på papir-baserte ekkolodd på 1980-tallet kunne man presentere både et ekkogram og et «lupe-bilde» (scope) på en og samme skjerm, og gjerne med fargekoder som viste nivået (styrken) på ekkoet. Fiskelupe som et selvstendig instrument opphørte etter hvert som de nye ekkoloddene ble tilgjengelige.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.