Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Innebandy

Innebandy. Tegninger av bane, kølle, ball og målbur.

Av /Store norske leksikon ※.
Innebandy

Innebandy. Fra NM-finalen for herrer i 2004 mellom Nittedals-laget Holum (gul og svart drakt) og Oslo-laget Sveiva. Holum vant 5-4 og ble norgesmestere.

Av /NTB ※.

Innebandy er et innendørs ballspill mellom to lag på en rektangulær bane med et målbur i hver ende. Spillet foregår på bart underlag med ball og køller. Det gjelder å score mål ved å slå ballen inn i motstanderens målbur. Hvert lag har seks spillere på banen om gangen, derav en målvakt uten kølle. Lagene kan benytte opptil 20 spillere hver, som kan byttes inn et ubegrenset antall ganger og når som helst under kampen. Innebandy oppstod i organiserte former i Sverige og Finland rundt 1980 og var i 1990-årene en av de raskest voksende idrettene i Norge.

Faktaboks

Uttale
-bˈændi

Utstyr og bane

Både ball og kølle er laget av plast. Ballen er hul med mange hull i overflaten; diameter 72 millimeter, største vekt 23 gram. Køllene er høyst 105 centimeter lange og 380 gram tunge. Internasjonale baner er 40x20 meter (som i håndball) og omgitt av 0,5 meter høye vant. I hver ende av banen er et 1,6 meter bredt, 1,15 meter høyt og 0,65 meter dypt målbur plassert inne i et målfelt på 4×5 meter. Målburene er plassert innenfor kortlinjene, slik at spillet også kan foregå bak som i ishockey (se figur).

Spillet

Ordinær spilletid er tre omganger à 20 minutt effektiv tid; barn og ungdom spiller ned til 2x15 minutt. Begge lag har innenfor spilletiden rett til en rådslagningspause (time-out) på 30 sekund. Ved uavgjort forlenges spilletiden med inntil ti minutt eller til ett av lagene scorer. Etter målløs forlengelse blir det straffeslagkonkurranse. Kampen ledes av to dommere.

Når ballen går over vantet eller treffer taket, tas det innslag 1,5 meter fra vantet der ballen gikk ut. En annen dødballsituasjon er en såkalt duell, som tas fra faste duellkryss på banen. Én spiller fra hvert lag står da mot hverandre med parallelle kølleblad på banen og ballen imellom. På dommerens signal prøver de å få kontroll over ballen. Duell dømmes blant annet etter scoring (fra midt på banen) eller når begge lag begår regelbrudd samtidig.

For forseelser mot motspillere, farlig spill med mer dømmes enten frislag eller straffeslag, det siste for forseelser som hindrer en klar målsjanse. Frislag tas fra der regelbruddet skjedde med motspillerne minst tre meter unna ballen. Straffeslag settes i gang fra midtlinjen ved at spilleren beveger seg med ballen mot målvakten. Andre spillere må forlate banen. Spillere kan også utvises for to, fem, ti minutter eller resten av kampen.

Historikk

Innebandy som organisert idrett oppstod i Finland og Sverige etter inspirasjon fra det amerikanske spillet floorball. Den første organisasjonen ble stiftet i Sverige i 1981, og første offisielle landskamp ble spilt i 1985 mellom Sverige og Finland. Det internasjonale forbundet, International Floorball Federation (IFF), ble stiftet i 1986 av Sverige, Finland og Sveits og fikk norsk tilslutning i 1992. Forbundet har 70 medlemsland (per 2019). EM for menn ble arrangert i 1994 og 1995 og for kvinner i 1995, etterfulgt av VM for menn fra 1996 og for kvinner fra 1997. VM arrangeres hvert år, avvekslende for kvinner og menn. VM for menn ble i 2000 arrangert i Norge. Fra 1993 arrangeres også europacup for klubblag.

I Norge ble innebandy fra tidlig i 1970-årene drevet som skoleaktivitet etter uformelle regler, samt som sommertrening av bandyspillere. I 1991 ble innebandy organisert som en egen offisiell seksjon i Norges Bandyforbund (uoffisielt fra 1988). Idretten har vokst raskt, og i 2019 var det cirka 23 000 spillere med lisens, og aktivitet i alle fylker. Offisielt NM for begge kjønn har blitt arrangert siden 1993 (uoffisielt fra 1990). Landsomfattende eliteserier startet sesongen 1994/95. Det arrangeres også NM for videregående skoler. Landskamper for menn er spilt fra 1992, for kvinner fra 1993.

Norge tok sølv i EM for kvinner i 1995 og bronse i VM for menn i 1996 og VM for kvinner i 1997 og 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg