Etter 1945 har lave temperaturer fått en stadig større anvendelse i kjemisk og metallurgisk industri, i elektronikk, romforskning og i fysiske forskningslaboratorier.
Fremstilling eller rensing av gasser, f.eks. nitrogen og oksygen av luft, foregår ved kondensasjon og fraksjonert destillasjon. Selektiv adsorpsjon ved lave temperaturer er en metode som har vist seg spesielt egnet for separasjon og rensing av edelgasser. Oksygen, nitrogen, argon og hydrogen er gasser som anvendes mye i metallurgisk industri. De fremstilles nå vanligvis kryogenisk i fabrikkenes egne anlegg. Oksygen og hydrogen anvendes som brennstoff i brenselceller og i romfartøy, og oppbevares da i kryostater som krever mindre plass og veier mindre enn en tilsvarende mengde gass under trykk i stålflasker. Kjøling av elektronisk utstyr, spesielt av halvlederkomponenter, reduserer støynivået. Høyvakuumpumper kjøles med flytende nitrogen for å få bedre pumpeeffektivitet. Det er også utviklet en spesiell kryopumpe der andre gasser fryses ut ved hjelp av heliumgass ved en temperatur på 20 K.
I kjernefysisk industri fremstilles deuterium ved fraksjonert destillasjon av hydrogen. Superledning anvendes i spesielle elektroniske kretser og for fremstilling av sterke magnetfelt. Det er i dag stor interesse for superledende materialer, både til utvikling av effektive elektriske maskiner, kraftoverføringer, magnetisk løfting av svevetog, magneter for bygging av fusjonsreaktorer m.m.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.