kubbesild
Tilberedning og servering
Kubbesilden saltes i ca. ett døgn og tørkes deretter i 3–4 måneder. Prosessen tar fra noen uker til et par måneder og gir en sild som er tørket på utsiden og fermentert inni.
Når kubbesilden skal serveres, flekkes skinnet av, og filetene serveres hele eller kuttet i passende biter. Den serveres gjerne sammen poteter, flatbrød og rømme.
Varianter
Kubbesild brukes gjerne synonymt med tørr sild, lubbesild og nubbesild. Alle er navn på lokale varianter konservert etter tradisjonelle metoder. De to sistnevnte er sild som er sløyd og dermed uten innmat, men silden er lubben, altså rund, ikke flat som flekket tørket sild.
Bruk
Sild har hatt stor betydning for det norske folk i uminnelige tider, både som næringskilde og handelsvare. Den ustabile tilgangen og de dårlige oppbevaringsmulighetene resulterte i et mangfold av varianter og varierte metoder for konservering. I tidligere tider var et forråd saltet og tørket sild en livsnødvendighet.
I dag er sild mye mindre brukt som matvare. Flere produsenter har de seneste årene spesialisert seg på tørket, saltet og røkte sildeprodukter, som nå er å finne i delikatesseforretninger. Enkelte trendy barer og kaféer i de store norske byene har satt sild på boks på menyen.
Variantene kubbesild og lubbesild synes også å ha fått et oppsving. Kubbesild beskrives som en delikatesse med kraftigere smak enn lubbesild. Den anbefales spist til middag, og gjerne som sushi.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.