I klassisk fysikk beskrives lys som elektromagnetiske bølger som kan forplante seg både igjennom tomt rom (vakuum) og igjennom materialer. En slik beskrivelse av lys kan ikke beskrive eksperimentelt observerbare fenomener som den fotoelektriske effekt og comptoneffekten. Ifølge kvantefysikk består lys i stedet av en mengde partikler kalt fotoner som beveger seg med lysets hastighet og har null masse. Hvert foton bærer en bestemt energimengde som er bestemt av bølgelengden til lysstrålen som fotonene sammen utgjør.
Siden lys består av partikler, kan disse partiklene kollidere med andre typer partikler, slik som elektroner. Dette er essensen bak både den fotoelektriske effekt og comptoneffekten.
Selv om lys ifølge kvantefysikken består av en mengde partikler (fotoner), er dette fremdeles konsistent med de klassiske egenskapene til lys. Det går an å lage en kvantemekanisk tilstand for lys bestående av en mengde fotoner som likevel statistisk sett oppfører seg som en klassisk elektromagnetisk bølge. Dette kalles for en koherent tilstand, som er fundamentalt annerledes fra én enkelt fotontilstand.
Koherente tilstander spiller en viktig rolle innen kvanteoptikk, hvor de kan brukes til å foreta høypresisjonsmålinger i forskjellige sammenhenger. Eksempler på slike sammenhenger er målinger av gravitasjonsbølger samt måling av tid i atomiske klokker.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.