Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Gjenbruk av tekstiler
Gamle duker gjenbrukt til å sy festdraktskjorte.
Gjenbruk av tekstiler

Redesign brukes om å lage noe nytt av av gamle plagg og gjenstander. Tradisjonelt har omsøm av klær og gjenbruk av gjenstander vært motivert av å få ressursene til å strekke til. Moderne redesign er i større grad motivert av miljøbevissthet og skaperglede.

Faktaboks

Også kjent som

omsøm, gjenbruk, upcycling

Historikk

Omsøm av klær har eksistert siden mennesket begynte å kle seg, og både tilpasning av plagg og å sy noe helt nytt av gamle tekstiler har vært en viktig metode for å holde familien kledd.

Et av litteraturens beste eksempler finner vi i Margaret Mitchells Tatt av vinden, hvor Scarlett O'Hara syr kjole av morens grønne fløyelsgardiner. Mer prosaiske eksempler på omsøm finner vi i dameblader fra tiden under og rett etter andre verdenskrig. Vareknapphet og rasjoneringtekstiler førte til en stor mangel på klær, og tips om hvordan herrebukser kunne bli sydd om til skjørt og melsekker til bluser var viktige for å få hverdagen til å gå rundt. Også fallskjermer fikk nye liv. Datidens fallskjermer ble produsert av tynn silke og var godt egnet til brudekjoler.

Omsøm har også handlet om å skifte slitte skjortekrager, endre lengden på skjørt og bukser for å tilpasse plagget til nye moter eller å lappe slitte plagg. Etter hvert som velstanden har økt i samfunnet har behovet for omsøm også endret seg og stadig færre reparerte klær. Dette kan også ha en sammenheng med at færre mennesker i dagens samfunn har kunnskapen som trengs for å endre plaggenes bruksområder og forlenge deres levetid.

Redesign

Noen av kjennetegnene for redesign er fargerike lapper og at tekstiler får et helt nytt liv. Her er det ikke nødvendigvis det sømtekniske som står i fokus, men skaperglede og et ønske om å skape egne, unike plagg av det man har tilgjengelig. I Norge har Jenny Skavlan vært en av de mest synlige pådriverne for redesign, gjennom bøker, sosiale medier og som programleder for Det store symesterskapet på NRK.

Fokuset på miljø og bærekraft øker, og med det har vi også fått en ny bevissthet rundt tekstilbransjen og overproduksjonen av klær. Dette har ført til økende fokus på gjenbruk og redesign og mange har fått et mer bevisst forhold til klær.

Redesign i andre materialer

Med en sterkt økende miljøbevissthet kombinert med overproduksjon har også andre bransjer enn tekstilbransjen en økende grad av redesign.

De senere årene har containere brukt til shipping blitt gjort om til boliger. Trenden startet i USA og Storbritannia, og et slikt hus vant pris for Small House of the Year på British Home Awards i 2010. I tillegg til gjenbruk av materialer har disse småhusene vist seg å være svært arealeffektive og lette å plassere i attraktive boområder.

Andre former for gjenbruk er lampeskjermer av glassflasker og selvvanningssystem av plastflasker, og varehuset IKEA kjøper tilbake brukte møbler som de pusser opp og selger på nytt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Anna-Stina L. Ivarsson, Katarina Briedits og Katarina Evans: Do Redo: Konsten att slakta en tröja, 2004, Alfabeta Bokforlag
  • Kathrine Gregersen: Brukt på nytt, 2008, Samlaget
  • Jenny Skavlan og Tone Skårdal Tobiasson: Sy om , 2012, Aschehoug
  • Jenny Skavlan og Tone Skårdal Tobiasson: Sy om igjen, 2013, Aschehoug
  • Connie Riiser Berge, Siri Berrefjord og Marianne Hildeng Vigneau: Redesign, 2017, Cappelen Damm
  • Ellen Marie Tesaker: Reparasjonsboka, 2018, Press Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg