Vegfraktloven er en norsk lov som regulerer juridisk avtaler om godstransport mot betaling.
Faktaboks
- Fullt navn
- lov om vegfraktavtaler
- Kortnavn
- vegfraktloven
- Forkortelse
- vegfrl.
- Også kjent som
-
Lov om vegfraktavtaler
- Trådt i kraft
- 01.07.1975
- Lovdata-ID
- NL/lov/1974-12-20-68
Hovedtemaer er hvor og når loven gjelder, krav til fraktbrevet og transportørens ansvar og plikter. Loven forklarer plikter og rettigheter, og hvem som har ansvar for godset til enhver tid. I en fraktavtale har avsender, fraktfører og mottaker særskilt ansvar. Loven gjelder ikke frakt av døde, flyttegods eller frakt etter postloven.
Avsender har ansvar for at dokumenter er tilgjengelig for fraktfører, at opplysninger er riktige, blant annet fraktbrev, og andre dokumenter ved transport, tolldokumenter ved grensepassering. Avsenderen kan be fraktføreren stoppe transporten, returnere godset eller levere til en annen mottaker.
Fraktfører har transportavtale med den som betaler frakten. Det kan være en transportør, lastebileier eller en samlaster. Transportøren har ansvar for godset fra overtakelse til utlevering.
Mangelfull adressering, pakking eller manglende informasjon om godset fra avsender kan føre til at transportøren går fri for erstatningsansvar om noe går galt.
Fraktfører er ansvarlig for skade og/eller tap av gods under transport. Det samme gjelder forsinkelser etter fraktavtalen, men kan bli fritatt for ansvar dersom skaden og/eller forsinkelsen ikke kan skyldes fraktfører.
Skade og/eller tap av gods reguleres av vegfraktloven. Fraktfører må dekke skade og tap gods opp til 8,33 SDR per kilogram for internasjonal transport og 17 SDR per kilogram for innenlands transport. SDR står for «Special Drawing Rights» som er internasjonal valuta i forsikringsoppgjør. Kursen på SDR er 10-12 kroner for 1 SDR. Med en kurs på 10 kroner utgjør 17 SDR 170 kroner per kilogram skadet eller tapt gods, som fraktfører blir erstatningspliktig for ved skade eller tap av gods ved innenlands transport.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.