Votering, også kalt avstemning, er et middel for et kollektivt organ til å komme fram til en beslutning i en sak. Eksempler på kollektive organer er nasjonalforsamling, domstol, bedriftsstyre eller årsmøte i en forening.
Faktaboks
- Også kjent som
-
avstemning
Kollektivmedlemmenes standpunkter registreres og telles, og det standpunkt som oppnår det flertall som kreves, blir kollektivets offisielle standpunkt. Med demokratiseringen av samfunnet er kollektive beslutningsorganer blitt vanligere. Avstemning som beslutningsmekanisme er dermed blitt viktigere.
Kommentarer (4)
skrev Henry Wengstrøm
Hvordan "tolkes" blanke stemmer i praksis?
svarte Andreas Tjernshaugen
Det går neppe an å svare på helt generelt. Det vil være egne regler for avstemninger i ulike organer. Mvh. Andreas Tjernshaugen
svarte Henry Wengstrøm
Forstår jeg det riktig at reglene da skal stå i vedtektene/"lovene"? Eller er "sedvane" det vanligste? Jeg spør fordi det kan tyde på at det i en forening kan skilles mellom "blanke" og "ikke-avgitt", hvor blank telles med, men ikke "ikke-avgitt", noe som påvirker opptelling og beregning av flertall.
svarte Andreas Tjernshaugen
Beklager, det er ikke jeg den rette til å svare på, og som du ser har vi for øyeblikket ikke noen fagansvarlig for dette emnet.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.