Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hoppa till innehållet

Laktas

Från Wikipedia

Laktas är ett enzym som finns i tarmslemhinnan och har som uppgift att bryta ner disackariden laktos till monosackariderna glukos och galaktos genom hydrolys. Hos människan är det ett membranprotein[1] som produceras av tarmslemhinnans enterocyter och sitter ankrat i borstbrämen. Enzymet produceras normalt hos alla däggdjur vid födseln men nedregleras senare i livet då behovet av modersmjölk upphör.

Brist på laktas leder till laktosintolerans, vilket kännetecknas av en bristande förmåga att spjälka laktosen i mjölkprodukter. Bibehållen produktion av laktas benämns laktaspersistens[2].

En majoritet av världens människor är laktosintoleranta (i många asiatiska länder nära 100 %), medan den inhemska befolkningen i Norden (finnar och samer undantagna) producerar ovanligt mycket av enzymet laktas. Andelen laktostoleranta i en population verkar vara proportionell mot längden tid som uppfödning av kreatur och mjölkdrickande har förekommit. Även många svenskar kan dock få ont i magen om de konsumerar stora mängder mjölk. Intaget av laktos överskrider då vad laktaset i matspjälkningssystemet klarar av. Laktaspersistens är alltså en mutation och laktosintolerans det naturliga tillståndet hos vuxna individer.