Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hoppa till innehållet

Loke

Från Wikipedia
Loke
Asagud inom nordisk mytologi Redigera Wikidata
Relief från Gosforthkorset av den fjättrade Loke med Sigyn vid sin sida när hon tömmer ut etterskålen. Redigera Wikidata
Nordisk gudom, hamnskiftare Redigera Wikidata
Del avnordisk mytologi, asagudar Redigera Wikidata
Könman, hamnskiftare Redigera Wikidata
FarFarbaute Redigera Wikidata
MorLaufey Redigera Wikidata
SyskonByleist, Helblinde, Oden Redigera Wikidata
Gift medSigyn Redigera Wikidata
Livs­part­nerAngerboda Redigera Wikidata
BarnNari, Vale, Midgårdsormen, Fenrisulven, Hel, Sleipner, Nörve Redigera Wikidata
BostadMidgård, Asgård Redigera Wikidata
Etnisk gruppjättar Redigera Wikidata
Medlem avjättar Redigera Wikidata
Betydande händelseLoketrätan Redigera Wikidata
Fö­re­kom­mer i verkEddorna Redigera Wikidata
Över­mänsk­lig egenskap eller förmågaformskiftning Redigera Wikidata
FiendeHeimdall Redigera Wikidata
Karak­tärs­typtricksare Redigera Wikidata
Snaptunstenen i Danmark har eventuellt den äldsta avbildningen av Loke, där den avbildade personen har hopsydd mun, något som Loke straffas med i sagorna.

Loke (fornnordiska: Loki, dialektalt: Locke) är en av asagudarna i nordisk mytologi, trots att han var son till en jätte. I den äldre Poetiska Eddan förekommer Loke i flera av dikterna och är en central figur i några av dem.

Namn och identitet

[redigera | redigera wikitext]

Namnet Loke har ännu, trots många försök, inte tolkats etymologiskt övertygande.[1] En teori går dock ut på att namnet är kopplat till ett fornnordiskt ord med betydelsen 'stänga' eller 'slutföra', vilket då skulle kunna hänsyfta på hans roll som den som frambringar undergången och slutet i Ragnarök. Anna Birgitta Rooth menade att Loke från början var en spindel och hänvisade bland annat till hans dialektala namn ”Locke” och Lockespindlar[2].

Vissa forskare menar att Loke är identisk med Lodur, som också är bror till Oden. Anledningen till detta är att Lodur aldrig nämns i någon annan berättelse än skapelsen av Yggdrasil och människorna. Dock nämns Loke ofta ihop med Oden och Höner som en trio, som i dikten Reginsmál, berättelsen om Tjatse och den färöiska folksagan Loka Táttur. I den sistnämnda beskrivs Loke som en positiv (men alltid slug) figur. Problemet som forskare har med den teorin är att Lokes handlingar längre fram i Prosaiska Eddan och Loketrätan inte verkar gå ihop med en positiv figur som Lodur. I 1300-talsverket Lokrur benämns dock Loke och Lodur som densamme, och flera teorier om detta betyder att författarna var bekanta med en likställning från en muntlig tradition eller har dragit slutsatsen från att ha läst Eddadikter.[3]

Loke kallades också för:

  • Lopt ("luftfararen"), förmodligen eftersom han ägde skor vilka kunde föra honom genom luften och på vattnet.[4] Jämför Hermes i grekisk mytologi.
  • Laufeys son, kenning i bland annat Kvädet om Trym och Loketrätan (Lokasenna).
  • Vargens fader, i betydelsen att det var han tillsammans med jättinnan Angerboda som framavlade Fenrisulven.
  • Hveðrungr ("vrålaren")
  • Hirði-Týr ("gömmar-gud")
  • Sagna hrærir ("Sagosporraren")

Lokes far var jätten Farbaute och hans mor jättinnan Laufey ('lövö'). Hans bröder var Byleist och Helblinde. Han umgicks länge fritt med gudarna, och ingick till och med fostbrödralag med Oden.

Loke hade sönerna Vale och Narfe med sin hustru Sigyn. Med jättinnan Angerboda hade han barnen Fenrisulven, Midgårdsormen (även kallad Jormundgand) och Hel som styr över dödsriket Hel (helheim). Fenrisulven kommer under Ragnarök att sluka Oden och Midgårdsormen kommer strida med Tor och de kommer att döda varandra.

Loke blev även, i gestalt av ett sto, mor till Odens åttafotade häst Sleipner.

Karaktär och handlingar

[redigera | redigera wikitext]

Loke är vacker till utseendet, men uppträder ibland som ondskan personifierad och slugast av alla jättar; han är nästan lika psykologiskt komplicerad som Oden bland gudarna. Då han dessutom kan förvandla sig till vad han vill och ändra både gestalt och kön, är han dramatiskt tacksam, så det är inte så konstigt att han, Tor och Oden är de tre vanligaste huvudpersonerna i den nordiska mytologin.[5]

Fastän han har räddat gudarna ur många knipor är hans svek mycket större. I myten om Balders död var det han som lurade Höder att skjuta Balder till döds med en mistelpil. Som straff blev han fastbunden med sin son Narfes tarmar, som förvandlades till järn, i underjorden på tre vassa stenar; en under skuldrorna, en på hans länder och en under hans knäveck. Skade satte en giftorm ovanför hans ansikte så att den skulle droppa sitt gift i hans ögon, som straff för att han orsakade Tjatses död. Hans lojala hustru Sigyn står hela tiden med en skål för att hindra ormens gift att träffa Loke. Det sades att när Sigyn tog undan skålen för att tömma den när den blev full, droppade ormens etter på Loke, och då vred han sig så kraftigt av smärta i sina snaror att han framkallade jordskalv. Han ligger fången till Ragnarök, då han kommer frigöra sig och sedan anföra ondskans härskaror. Loke kommer då att möta Heimdall i strid, varpå de dödar varandra.

Folktro, Loke i kulturen

[redigera | redigera wikitext]

Föreställningar om Loke överlevde i skandinavisk folktro fram till modern tid. I Sverige och Danmark så var han i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet känd som Locke. På Jylland är fraserna "Locke slår sin havre" och "Locke driver sina getter" nedtecknade i början av 1900-talet. Det betecknar ett fenomen på våren när solskenet skapar dimma från marken och som kan ses som svävande, skimrande luft vid det platta landskapets horisont. I Sverige förekom traditionen att när barnen tappade sina mjölktänder så kastades de i härden i det att man sade: "Locke, Locke, ge mig en bentand, här har du en guldtand!"

Olika slags växter är också namngivna efter Locke, såsom Lockhavre, eller Lockens havre. Det finns enligt den danske folklivsforskaren Axel Olrik tre huvudsakliga teman i folktrons uppgifter om Locke; Han uppträder som ett "luftfenomen", är förbunden med den husliga härden och framträder även som en retfull nattlig varelse. Locke förekommer även i den svenska folkvisan Hammarhämtningen och kallas där Locke Leve (isl Loki Laufeyjarson).

  1. ^ Holtsmark (1992), s. 111f.
  2. ^ von Schnurbein, Stefanie (2000). "The function of Loki in Snorri Sturluson's 'Edda'". History of Religions. University of Chicago Press. 40 (2): 109–124.
  3. ^ http://www.academia.edu/1793106/Lokrur_Lodurr_and_Late_Evidence
  4. ^ Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 61. Libris 7236542. ISBN 9129593956 
  5. ^ Davidson (1964), s. 176

Allmänna källor

[redigera | redigera wikitext]