Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Çerokiler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeroki

Çeroki Milli Bayrağı

Birleşik Keetoowah Topluluğu bayrağı

Doğu Cherokee Topluluğu bayrağı

Soldan sağa:
1. John Ross; Colonel Elias Cornelius Boudinot; Samuel Smith;
2. Lilly Smith; Walini; Marcia Pascal;
3. Lillian Gross; William Penn Adair; Thomas M. Cook
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din

Çerokiler[1] (Çerokice ᏣᎳᎩ Tsalagi; İngilizce Cherokee), tarihi olarak yurtları Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğu eyaletleri (özellikle Georgia, Kuzey Karolina ve Güney Karolina ile Doğu Tennessee) olan ve daha sonra da beyazlarca yurtlarından zorla sürülen ve platolarda yaşamaya mahkûm edilen Kızılderili halkı. En yakın akrabaları İrokua (Iroquois) Kızılderilileridir. Çerokiler, Beş Uygarlaştırılmış Kabileden biridir.

Günümüzde federal hükûmet Çeroki nüfusunun 250 bin kadar olduğunu kabul etmektedir. Çeroki organizasyonlarının olduğu yerleşim yerleri; Oklahoma Tahlequah, Kuzey Karolina, Georgia'da Missouri ve Alabama. Diğer büyük ve küçük Çeroki organizasyonları Arkansas, Missouri, Tennessee gibi yerleşim yerlerinde bulunmaktadır.

Çerokice ya da Çeroki dili İrokua dillerinin tek başına Güney İrokua (Southern Iroquoian) kolunu oluşturur. Diğer kol olan Kuzey İrokua dilleri içinde henüz soyu tükenmemiş olan Seneca, Cayuga, Onondaga, Oneida ve Mohawk ile soyları tükenmiş Susquehannock, Wyandot, Neutral, Erie, Nottoway, Laurentian dilleri yer alır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ AnaBritannica (yıl: 1987, cilt: 6, sayfa: 384)