Beyaz şarap
Beyaz şarap, maserasyon olmadan fermante edilen bir şarap türüdür. Rengi saman sarısı, sarı-yeşil veya altın sarısı olabilmektedir. Herhangi bir renkte kabuğa sahip olabilen üzümlerin renksiz posasının alkolik fermantasyonu ile üretilir. Beyaz şarap en az 4.000 yıldır varlığını sürdürmektedir.
Beyaz şarapların zengin çeşitliliği, çok sayıda çeşitten, şarap yapım yöntemlerinden ve artık şeker oranlarından kaynaklanmaktadır. Beyaz şarap çoğunlukla Chardonnay, Sauvignon blanc ve Riesling gibi yeşil veya sarı renkli "beyaz" üzümlerden elde edilir. Bazı beyaz şaraplar, elde edilen şıranın lekeli olmaması koşuluyla, renkli kabuklu üzümlerden de yapılır. Örneğin Pinot noir yaygın olarak şampanya üretiminde kullanılır.
Birçok beyaz şarap türü arasında sek beyaz şarap en yaygın olanıdır. Az ya da çok aromatik ve keskin olan bu şarap, şıranın tamamen fermantasyonundan elde edilir. Öte yandan tatlı şaraplar, tüm üzüm şekerleri alkole dönüştürülmeden önce fermantasyonun kesilmesiyle üretilir; buna Mutaj veya fortifikasyon denir. Çoğunlukla beyaz olan köpüklü şaraplar, fermantasyondan gelen karbondioksitin şarapta çözünmüş halde tutulduğu ve şişe açıldığında gaz haline geldiği şaraplardır.
Beyaz şaraplar genellikle yemekten önce aperatif olarak, tatlıyla birlikte veya yemekler arasında ferahlatıcı bir içecek olarak kullanılır. Beyaz şaraplar genellikle hem tarz hem de tat olarak kırmızı şarap muadillerinin çoğundan daha ferahlatıcı ve daha hafif olarak kabul edilir. Asitliği, aroması ve eti yumuşatma ve pişirme suyunu giderme kabiliyeti nedeniyle beyaz şaraplar genellikle yemek pişirmede kullanılır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- The Principle varietal white wines12 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Recipes with white wine17 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
İçecek ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |