Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Hideki Yukava

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hideki Yukawa

湯川 秀樹
Yukawa in 1951
Doğum23 Ocak 1907(1907-01-23)
Tokyo, Japonya
Ölüm8 Eylül 1981 (74 yaşında)
Kyoto, Japonya
VatandaşlıkJapon
Mezun olduğu okul(lar)Kyoto Imperial University
Osaka Imperial University
EvlilikSumi Yukawa
Çocuk(lar)2
Ödüller
Kariyeri
DalıTeorik fizik
Çalıştığı kurumOsaka Imperial University
Kyoto Imperial University
Imperial University of Tokyo
Institute for Advanced Study
Columbia University
Akademik danışmanlarıKajuro Tamaki
Doktora öğrencileriKazumi Maki
Mendel Sachs
Donald R. Yennie
İmza

Hideki Yukava (湯川 秀樹 Yukawa Hideki) (d. 23 Ocak 1907, Tokyo - ö. 8 Eylül 1981, Kyoto), Japon fizikçi.

Tokyo doğumludur. Kyoto Imperial University mezuniyeti sonrasında teorik fizikle, özellikle elementer parçacıklar konusu ile ilgilenmeye başlamıştır. 1933 yılında Osaka Üniversitesine Doçent olarak başlamıştır.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'de kalan ilk japon öğretim üyelerinden biri. 1955'te Japonya'ya döndü ve Kyoto Üniversitesi'nde yeniden ders vermeye başladı. 1935'te mezonlar teorisini ortaya atmıştır. Bu proton ve nötronlar arası ilişkiye ait bir teoriydi. İki yüklü parçacık arasındaki elektromanyetik etkileşimin gizli foton parçacıkları arasındaki değiş-tokuşun bir sonucu olarak kabul edilmesini göz önüne alan Yukawa, nukleonlar arasındaki nükleer etkileşimin bu ara kuvanton nükleonları yani mezonlar arasındaki değiş-tokuştan doğduğunu varsaydı. Heisenberg bağıntılarına dayanarak ve nükleer etkili olduğu uzaklık değerini (çekirdek boyutlarının büyüküğü düzeyinde, yaklaşık 10−15 metre) daha 1935'te bu kuvantonların kütlesini kütlesini ve yaşam süresini hesaplayabileceği veriler buldu. Yukawa'nın tamamen kuramsal olan öngörüsü bir yıl sonra doğrulandı. Anderson ve Blackett kozmik ışınları çözümlerken mezonu (ya da pionu) deneysel yoldan buldular.

Yukava 1940 yılında Kyoto Üniversitesi'nde profesör olmuştur. 1940 yılında Japon Akademisi İmparatorluk Ödülü 'nü almıştır. Mezonlar ve alanların kuvantal kuramı üstüne çalışmaları ona 1949'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırdı. Ayrıca bu yıl Columbia Üniversitesi'ne geçmiştir. 1953 yılında Yukawa Institute for Theoretical Physics kurumunun ilk başkanı olmuştur. University of Paris tarafından onursal doktora unvanı verilmiştir. Royal Society of Edinburgh, Indian Academy of Sciences, International Academy of Philosophy and Sciences ve Pontificia Academia Scientiarum tarafından onur üyesi olarak seçilmiştir. 1955 yılında 10 arkadaşı ile beraber nükleer silahlanma karşıtı olan Russell-Einstein Manifesto sunu imzalamıştır.

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; frs isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]