Kaspar Hauser
Kaspar Hauser (30 Nisan 1812 - 17 Aralık 1833), 19. yüzyılda Almanya'da esrarengiz bir şekilde ortaya çıkışı ve hayatıyla çeşitli efsanelere konu olan genç.
Kim olduğu ve nerede doğduğu hiçbir zaman kesin bir şekilde bilinemedi. Baden grandükü Karl Ludwig'in çocuğu olduğu ve mirastan küçük kardeşinin yararlanması için varlığının gizli tutulduğu öne sürüldü fakat bu iddia olarak kaldı. Ekim 1829'da ve Aralık 1833'te yaralanması Hauser'i gündeme taşıdı. Hauser, kendisinin tanımadığı yabancı biri tarafından yaralandığını belirtti fakat olay hiçbir zaman aydınlatılamayarak kendi kendisini yaraladığı öne sürüldü. Hauser ilk kez 26 Mayıs 1828'de Nürnberg'de ortaya çıktığında tuhaf davranışlar sergiliyordu ve şaşkın bir vaziyetteydi. Kendisinin davranış ve konuşmaları anlaşılamıyordu. Yaklaşık 15-16 yaşlarında görünmesine rağmen psikolojik olarak üç yaşındaki bir çocuğu andırıyordu. Kendi kendine yemek yemeyi ve giyinebilmeyi beceremiyordu. Üstünde taşıdığı mektupta 7 Ekim 1812 tarihinde bakım için bir hizmetçiye verildiği yazıyordu. Üzerinde annesi tarafından yazıldığı düşünülen başka mektuplar daha vardı. Bu mektuplarda kendisinin kimlik bilgileri ile babasının bir süvari olduğu yazıyordu. Çocuğun eğitimini ilk olarak eğitimci Georg Friedrich Daumer üstlendi. Daha sonra da Stanhope 4. kontu bu görevi üstlendi.
Kaspar Hauser olayı çeşitli oyun, deneme, roman ve şiirler ile Werner Herzog'un Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı (Alm. Jeder für sich und Gott gegen alle) filmine konu oldu.[1][2]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Kaspar Hauser (Ana Yayıncılık bas.). AnaBritannica - 10. Cilt. s. 474.
- ^ "Kaspar Hauser" (İngilizce). Encyclopædia Britannica.[ölü/kırık bağlantı]