Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Kiros Silindiri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kiros Silindiri, Ahameniş İmparatorluğu zamanından kalma bir tarihî eserdir. Üzerinde Babil çivi yazısı ile yazılmış bir bildiri bulunan, kilden yapılmış fıçı şeklindeki yapıttır. Bildiri Babil'i fethetmesi üzerine, imparator Büyük Kiros tarafından yayınlanmıştır. Büyük Kiros kazandığı savaşların kayıtları ile bağışlayıcı kanunlarının yanı sıra, kendi kraliyet soyuyla ilgili belgeleri de silindirin üstüne kazıtmıştır.

Tarihi ve etkileri

[değiştir | kaynağı değiştir]
Kiros Silindiri

Kiros Silindiri 1879'da, Asur bilgini Hormuzd Rassam tarafından Babil'deki Marduk Tapınağı'nda bulunmuştur. Silindir günümüzde Londra'daki Britanya Müzesi'nde sergilenmektedir.[1]

Büyük Kiros'un bildirisi, temel olarak Babilli kölelerin serbest ve özgür olması gerektiğinden bahsettiği için, bazen "ilk insan hakları bildirgesi" olarak da kabul edilmektedir.[2] Kölelik, Pers toplumunun ayrılmaz parçası olarak kalmaya devam eden bir kurum olmasına rağmen,[3] eski Mezopotamya geleneklerini derinden etkilemiştir. Öyle ki, hükümdarlar tahta geçiş törenlerinde, reform bildirgeleri yayımlamıştır.[4]

Birleşmiş Milletler'in New York'taki karargâhında, Kiros Silindiri'nin birebir kopyası bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Muhammad Dandamaev: "Kiros Silindiri", İran Ansiklopesi, s. 521. (İngilizce)
  2. ^ "Unutulmuş İmparatorluk" makalesi 15 Temmuz 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Britanya Müzesi (İngilizce)
  3. ^ "Darius ve Xerxes zamanında Pers toplumu" makalesi 29 Ağustos 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  4. ^ "Kiros Silindiri: İyi krallık üzerine bir bildiri" makalesi 31 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Britanya Müzesi internet sitesi, (İngilizce)

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]