Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
In today’s great orientation era, organizations have to behave on the basis of knowledge, creativity and innovativeness in order to conform their environment. Nowadays, educational organizations can be defined as organizations where knowledge is produced, the use of knowledge is facilitated, innovation and change are rapidly experienced. In this sense, the main objective of this study is to examine the relationship between employees’ charismatic leadership behavior and organizational innovation perception. For this purpose, a quantitative study is conducted to 212 teachers working at 14 high schools in Kars city responsible for the Ministry of Education. Results of this study revealed that there exists a positive relationship between employees’ charismatic leadership behavior and organizational innovation perception. However, no significant relationship was found between sub-dimensions of charismatic leadership such as extraordinary behavior exhibition, sensitivity to employer needs and organizational innovation. Keywords: Charisma, Charismatic Leadership, Organizational Innovatio
2008
Gunumuzde yasanan sosyo-ekonomik gelismeler; bireyleri ve gruplari yaptiklari her seyde “anlam” aramaya yoneltmektedir. Calisanlarin beklentileri degismekte, maddi olmayan degerlere (kisisel gelisim, baglilik, umut gibi) verilen onemin artmasi ile materyalizm yavas yavas popularitesini yitirmektedir (Konz vd., 1999). Zamanlarinin buyuk bir bolumunu is yerinde geciren gerek isletme sahipleri gerekse calisanlar; yaptiklari isleri ve bu islerin kendilerine ve topluma katkilarini sorgulamakta ve bir anlama ulasmaya calismaktadir. Bu dogrultuda icsel bir baga ulasmayi arzulayan tum calisanlar; islerinde mutlu olduklari, bir ise yaradiklari, bir butunun parcasi olduklarini hissettikleri, yonetim surecinde duygulara, ortak degerlere, bagililiga, takim ruhu ve birliktelige onem verildigini dusundukleri orgutlerde calismak istemektedirler. Bu calismanin amaci gunumuzde yasanan gelismelere ve calisanlarin beklentilerindeki donusumlere paralel olarak liderlige iliskin anlayislarda meydana gele...
Ege Academic Review, 2008
III. ULUSLARARASI EĞİTİM BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER SEMPOZYUMU, 2019
In the future, the concept of strategic leadership has been foreseen to be more effective in the process of business management and it has been considered that the leaders who manage the business need to have strategic leadership competencies, unlike the usual leadership concept, will play a key role in actualizing of organizations' vision for achieving success. From this point of view, although many studies have been carried out in foreign literature about strategic leadership, which stands out as a new paradigm of leadership, it has been seen that there are only a few studies in Turkish literature. Accordingly, within the scope of this study, which has been carried out in order to fulfill to clear the need of research in Turkish literature and to contribute to the related literature, the types of strategic leadership in addition to the strategic leadership process that consists of two interrelated major phases (the planning and implementation phase), and the competencies that a strategic leader should possess in this sense, have been conceptually examined in detail.
Gerek kurumsal yönetişim gerekse stratejik yönetim uygulamalarında liderlerin etik karar alma süreçleri giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Adil ve yüksek etik standartlara uygun davranan etik liderlik davranışı, örgütte adalet algısının da önemli bir öncülü olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar etik lider değerlerini açıklayarak ve davranışlarıyla rol model olsa da çalışanın iletişim tatmin düzeyi, performansını ve hatta örgütsel adalet algısını etkileyen önemli bir unsurdur. Çalışmanın amacı, çalışanın iletişim tatmin düzeyinin etik liderlik ile örgütsel adalet algısı ilişkisinde aracı etkisi olup olmadığının tespitidir. Araştırmanın örneklemi, 222 beyaz yakalı çalışandan oluşmaktadır. Liderlik davranışının örgütte yarattığı etkileşimsel ve dağıtımsal adalet algıları üzerinde, iş arkadaşlarıyla iletişimin ve üstlerle iletişim tatminin tam aracı etkisi görülmüştür. Ayrıca etik liderlik ve dağıtımsal adalet algısı üzerinde örgütsel bütünleşme ve işlemsel adalet algısında kişisel geri bildirim boyutları aracı etkiye sahiptir. Araştırma sonuçları, etik bir çalışma ortamının yaratılabilmesi için liderin adil davranarak model olurken etkin sonuçlar elde edebilmesi için iletişim uygulamalarının arttırılmasının önemine vurgularken hangi boyutlara öncelik verilmesi gerekliliğini de açıklamaktadır.
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü dergisi, 2012
Today, leadership, the perceptiveness of leadership and as a result of this, the roles of the leader are undergoing some transformations in the process of quick socio-cultural change which is triggered by the process of globalization. Society types which are conceptualized with names like pre-industrial traditional-rural-agricultural society, modern, late modern, postmodern, post industrial, industrial society, postmodern society, agricultural society and the transition processes which describe the basic characteristics of these societies demonstrate the dynamic of new times and the humanity position whereby new socialnessess are occurring. When these transitions/periods are considered at a micro level, the change in the management processes of small groups, organizations, enterprises and institutions and when considered at a macro level the change in the management processes of the society and wider geographies is obvious. Similarly, these periods are quite meaningful in terms of the phases that the leader roles and leaders have undergone. In this respect, the explanation of the leader type which is needed by current societies in this new globalised word and the expectations of this era from the leader are only possible by differentiating postmodern society structures and postmodern societal types and processes from previous traditional and modern societal formations.
Sayıştay dergisi, 2011
.Her şeyin hızla değiştiği günümüzde örgütler çevrelerinde meydana gelen değişime ayak uydurma zorunluluğu duyarlar. Aksi takdirde amaç ve hedeflerini gerçekleştiremez hale gelir ve yok olurlar. Örgütsel değişim örgütün daha etkin ve verimli kılınması için gerçekleştirilir. Örgütsel değişim sıradan yöneticiler tarafından değil, ancak liderler tarafından gerçekleştirilebilir. Yöneticiler, mevcut sistemi sürdürmek ve sorunlara bu sistem içinde çözüm üretirken, liderler, örgütsel etkinlik ve verimlilik için örgütte köklü değişiklikler yapabilirler. Bu değişim sürecinde lider, diğer araçların yanında, örgüt kültürü ve motivasyon araçlarını etkili bir biçimde kullanarak örgütsel değişimi gerçekleştirebilir. Amaç, daha etkin ve verimli bir örgüt yaratmaktır.
Siyaset biliminde yönetim şekilleri, yönetenin doğası bağlamında; Geleneksel, toplum sözleşmesine dayalı ve anayasal, ve karizmatik olarak üç temel grupla tanımlanır. Geleneksel yönetimlerde yönetimin şekli, liderin pozisyonu, toplumun bu sistemdeki konumu uzun bir tarihsel süreç içinde belirlenir. En absürd görünen toplum-iktidar ilişkileri dahi uzun bir süreç içinde olgunlaştığı için yönetenler ve yönetilenlerce oldukça doğal karşılanır. Geleneksel yönetimlerde kanunlar değil teamüller, uzun tecrübelerle olgunlaşmış adetler geçerlidir. Yöneten bu süreç içinde sorgulanamaz bir kutsallık kazanmıştır. Yönetenin iktidara geliş yolu da sorgudan bağımsızdır. Bu yüzden geleneksel toplumlarda ortaya çıkan isyanlarda yöneten değişse dahi yönetim şekli ve yönetici kitle sorgulanmaz. İndirilen kral veya sultan yerine hemen yakınındaki biri yeniden aynı makama getirilir. Burada sorgulanamaz kutsallık ve geleneğin devamlılığından dolayı yöneten ve yönetilen arasındaki ilişki de bu kutsallık ilişkisi ile bağlantılıdır. İkinci yönetim şekli daha çok modern dönemde ortaya çıkmış, geleneğin yeni dönem ve onun ihtiyaçlarına cevap veremediği gerekçesi ile yeni bir yol tutulmuştur. Burada sistemi ve iktidarı ayakta tutan şey gelenek ve onun kutsal uygulamaları değil, toplumun ve onun temsilcilerinin bir araya gelip oluşturdukları ve ortak bir kabulden neşet ettiği varsayılan yasalara dayandırılır. Yöneticinin bütün iktidarı yasalarla belirlenmiş sınırlar içindedir. Bu sınırların dışına çıkmaları halinde karşılaşacakları tepki de yasalarla belirlenmiştir. Siyaset bilimcilerinin tanımladığı üçüncü yönetim şekli ise karizmatik yönetimdir. Karizmatik yönetim şekli esas itibari ile arızidir süreklilik arzetmesi oldukça zordur. Karizmatik bir liderin varlığını gerekli kılar. Karizmatik liderlik aynı zamanda bir ara dönem yönetim şeklidir. Ne uzun geleneklerle sınırlandırılmış teamüllere ne de toplum sözleşmesi ile belirlenmiş iktidar alanlarına tabi olmadığı için bütün iktidar ve iktidar sahibinin kendisine çizdiği alan kitleleri ikna etme kabiliyeti ile oluşur. Bu yüzden iktidar sahibi iktidarını pekiştirmek ve kitlelere kabul ettirmek için söylevin gücüne başvurmak zorundadır. Toplu nutuklardan, basılı, görsel yayınlara, oradan törensel toplantılara kadar her fırsatta kitleler söylem ve bu söylemi yaygınlaştıracak söylevlere muhatap olmak zorundadır. Geleneksel iktidarda, yönetici geçmişten getirdiği ve sorgulanamaz, değiştirilemez bir meşruiyete sahip olduğu için söylevle olan ilişkisi oldukça zayıftır. Onun varlığı ve zaman zaman varlığından haberdar etmek için halka görünmesi, onlara nazar edip el sallaması yeterlidir. Katolik dünyasının lideri Papa zaman zaman balkona çıkar ve halka nazar eder, el sallar. Bu onun varlığını ve meşruiyetini devam ettirmesi için yeterli bir eylemdir. Osmanlı sultanları, bayram ve sair törenlerde halkın karşısına çıkıp onlara el etek öptürerek iktidarını pekiştirir. Kanunlar ve toplum sözleşmesi ile iktidara
Cinius Yayınları, 2022
Bilgi ve veri teknolojisindeki ilerlemeler, özel sektörün toplum hizmetinde artan payı, insan kaynaklarını yönetme ihtiyacı, katı bürokratik yapılara karşı yoğun eleştiriler ve vatandaşın yükselen sesi 21. yüzyıl kamu kurumlarında yöneticilerden ziyade lider vasıflı kişilerin yer almasını gerekli kılmıştır. Liderler, çalışanları ile ortak hareket edip onları yönlendiren, vizyon oluşturarak gelişimleri ve motivasyonları yönünde çaba sarf eden kişilerdir. Kamu çalışanlarının hür iradeleri ile topluma hizmet etmek için uyum içinde çalışmalarını sağlayan güç ise kamu hizmeti motivasyonu olarak adlandırılır. Bu gücün oluşmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri de çalışanların liderleri tarafından gördükleri davranış biçimleridir. Bu eserde, liderlerin davranış biçimlerinin uyguladıkları liderlik türlerine göre farklılaşması nedeniyle hangi liderlik türünün kamu çalışanlarının hizmet verme isteklerini en çok arttıran tür olduğu sorusuna cevap aranmıştır. https://cinius.shop/product/liderlik-ve-kamu-hizmeti-motivasyonu/
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
2023 IEEE 10th International Conference on Data Science and Advanced Analytics (DSAA), 2023
International Review of Humanities Studies, 2018
Folklore 121, 2010
Applied positive psychology: Improving everyday life, schools, work, health, and society, 2011
Annals of the New York Academy of Sciences, 2008
Revista GEMInIS, 2011
AI & SOCIETY, 2020
Journal of Sleep Research, 2020
BioTechniques, 1999
Frontiers in Genetics, 2019
Maternal and Child Health Journal, 2005