Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2020
Eskiçağ tarihine bakış , diğer bilimler ile etkileşimi , ve metodolojisi.
III. Ulusal Kadın Temalı Öğrenci Kongresi, 2023
Journal Of History School
Yaratıcı Ekonomi Dergisi
“Everything not saved will be lost.- Kaydedilmeyen her şey kaybolacaktır.” 1889 yılında Japonya’da kurulmuş olan, oyun kartları ile piyasaya giren ve ardından dijital oyun dünyasında köklü bir yer edinen Nintendo firmasına ait oyunların kapanış ekranında görünen bu cümle, aslında tarih disiplinin ana fikirlerinden biri olan “kayıt” kavramını bizlere verir. Olayların kaydını tutmak, onları incelemek ve gelecek nesillere aktarma konusunda insanlığın en büyük aracı olan tarih ve tarih yazıcılığı ise gelişen teknoloji ile beraber artık kalem-kâğıttan yavaş yavaş koparak dijitalleşmeye başlamıştır. Eskiçağ tarihi yazıcılığı ve öğretiminde de bu dijitalleşme akımından payını almıştır. Nasıl Antik Yunan veya Antik Roma’da Antik Yunanca ve Latince dilleri tüm insanların hâkim olarak kullanabildikleri kaynaklar değilse, bugün de toplam dünya nüfusun ancak belirli bir yüzdesi kodlama dillerine yani dijital dillere hâkimdir. Ancak dijitalleşme veyahut kodlama yalnız kendi alanlarında ve uzmanlarınca değil, farklı alanlarda da etkili bir şekilde kullanılabilir. Bu yöntemin Eskiçağ tarihinde kullanılmakta olduğu alanlar arasında; antik dillerin öğretilmesi, antik haritalandırmalar, arkeolojik yapı ve buluntuların rekonstrüksiyonu, antik yazıtlara ve yapılara uzaktan erişim, bulunur. Dijitalleşme sayesinde Eskiçağ tarihi, sadece arkeologların ya da tarihçilerin çabalarıyla değil disiplinler arası yöntemlerle araştırılabilir hale gelir. Çalışmada, dünyada “Digital Humanities” adı ile bilinen, 2003 yılından beri sistemleşmiş ve hatta bazı ülkelerde bilimsel bir kürsüye sahip olan bu dijitalleşme kavramı, özellikle Eskiçağ tarihini ve Eskiçağ tarihçilerini ilgilendiren alt dalı olan “Digital Classics” kapsamında incelenecektir. Avrupa’da ve Amerika’da bu alanda yapılan çalışmalardan, dijital araçlarla Eskiçağ tarihine kazandırılan kavram ve eserlerden örnekler verilecektir. Aynı zamanda bu yöntemin Türkiye’de Eskiçağ tarihi çalışmalarında uygulanabilirliği de incelenecektir.
Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne, 2021
A Comprehensive Overview of Properties, Behavior, and Analysis in Mechanical Engineering, 2023
Advances in Asian Social Science, 2012
Hippocampe, 2024
ISBN:978-80-7394-091-1, 2008
Rodríguez and Graf, eds. - "Porque cerca está el día de YHWH": Estudios en escatología, 2018
Mindfulness, 2024
Current Perspectives in Social Sciences, 2024
Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research), 2022
Pengaruh Tingkat Pemahaman Mahasiswa dalam Mata Kuliah Bahasa Indonesia terhadap Efektivitas Metode Pembelajaran Daring dan Luring, 2023
International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 2021
Research Square (Research Square), 2021
Applied Mechanics and Materials, 2013
Academic Perspective Procedia
Journal of Physics: Conference Series, 2017
Science and Technology Development Journal, 2009