Bir toplumun inançları, örf ve adetleri, o toplumun kültürünü meydana getirir. Bunlar toplumun ruhi ve bedeni zenginlikleridir. Başka bir ifade ile kültür, ferdin mensup olduğu, topluluğun benimsediği din, ahlak, tarih, töre, anane ve...
moreBir toplumun inançları, örf ve adetleri, o toplumun kültürünü meydana getirir. Bunlar toplumun ruhi ve bedeni zenginlikleridir. Başka bir ifade ile kültür, ferdin mensup olduğu, topluluğun benimsediği din, ahlak, tarih, töre, anane ve sanat anlayışı gibi manevi unsurlar ile hem bu manevi değerlere hem de ihtiyaçlara göre şekillenen, maddi mahiyetteki sosyal yapı unsurlarının tümüdür. O nedenle milleti millet yapan her şey, hem maddi faktörlerin etkisiyle işleyiş kazanır, hem de bu faktörlere etkide bulunan manevi değerlere göre şekillenir.
Teknolojinin, göçün, kentleşmenin ve sanayi toplumu ilişkilerinin yaşandığı bir çağda mekânlarımızdan, birlikte yaşadığımız insanlardan ve kendimizden koparılıp yabancılaşıyoruz. Mevsimleri, toprağın uyanışını, ağaçların canlanışını, yıldızları, iğde çiçeklerini, kuzu zamanım fark etmeden yaşıyoruz. Çocuklarımız ağaçları ve hayvanları kitap ve televizyondan öğreniyorlar. Ayrılıp gurbete düştüğümüzden beri, doğup büyüdüğümüz yerleri ve oralardaki insanları ya ölüm ya da bayram vesilesiyle görebiliyoruz.
Söz konusu bu çalışma ile Sivaslıların memleketlerine kavuşmaları, tarihini, kültürünü, zenginliklerini tanımaları, kendilerinden sonra gelecek nesillere aktarmaları amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu çalışma sadece Sivaslıların değil, diğer insanların da Sivas'tan, insanlarından ve diğer zenginliklerinden haberdar edilmelerini sağlayacağı hedeflenmiştir.